Шест страни членки на ЕС не са съгласни да участват в следващи етапи на финансирането на споразумението между ЕС и Турция за бежанците, твърди във своя публикация германското издание "Шпигел". Статията се позовава на документи, с които редакцията твърди, че разполага. В тях се казва, че Германия, Австрия, Франция, Дания, Швеция и Финландия настояват вторият транш от плащането към Анкара да бъде финансиран изцяло от бюджета на ЕС. Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер обаче отказва, твърди още "Шпигел".

ЕС и Турция подписаха споразумението за бежанците през 2016 г. То включва помощ от 3 млрд. евро от страна на ЕС. На срещата между лидерите на Съюза и турския президент Реджеп Ердоган във Варна последният отново повдигна темата, тъй като страната все още не е получила пълната сума. Юнкер на свой ред обеща това да се случи скоро. и ЕС да преведе останалите 1,2 млрд. евро.

От изплатените до момента средства по споразумението 1/3 бяха поети от бюджета на ЕС. Останалото се разпредели пропорционално между страните членки. Най-голяма тежест се падна на Германия - близо половин милиард евро.

Според "Шпигел" Еврокомисията настоява досегашният начин на плащане да се запази, но изброените държави не са съгласни. "Недоволните" страни се оплакват от липса на прозрачност при разпределението на средствата от Турция.

Сделката бе постигната през 2016 г., когато Ердоган се съгласи да задържи сирийски и иракски бежанци на територията на Турция. Преди да се постигне споразумението Ердоган използваше темата с бежанците като заплаха за сигурността на ЕС.

„Можем да отворим границите към Гърция и България по всяко време и да качим бежанците на автобуси“, заяви Ердоган по време на срещата на върха на държавите от Г-20 в Анталия през ноември 2015 г.

Според публикацията в "Шпигел" въпреки задълженията на турското правителство да инвестира средставата в изграждането на болници и училища, по-голямата част от 26-те дългосрочни проектa остават незавършени. Редица други не са започнати все още. Същевременно, Турция отказвала да осведоми ЕС за разпределението на първия транш по споразумението, което допринасяло за покачване на напрежението между Ердоган и страните членки.

Пак днес по темата се появи информация в турското издание "World bulletin", в която е цитирана заместник-говорителката на немското правителство Улрике Демер с думите:

“Няма съмнение, че споразумението с Турция ще бъде спазено. Страните членки най-вече обсъждат различните методи за доставка на парите.“

Демер е допълнила, че на 14 март ЕК е представила предложение за финансирането на споразумението и следващия транш от парите за Турция трябва да бъде изплатен до края на 2018 г.