"Денят започва с култура" на БНТ има нов водещ. Това обявиха от телевизията. Михаил Заимов заменя на екран Николай Колев, който досега беше партньор на Александра Гюзелева. Засега другата екранна двойка остава непроменена - Анна Ангелова и Димитър Стоянович.

За новия водещ съобщи в профила си във фейсбук и Емил Кошлуков.

"Всичко тече, всичко се променя", така с цитат от Хераклит обяви смяната в ефир Николай Колев.

Колев слиза от екран, но остава в предаването като продуцент. Това е поредна смяна в "Денят започва с..."

Преди месец дългогодишният кадър на БНТ и продуцент на предаването за култура Весела Петрова беше махната от екипа със заповед, подписана от програмния директор Емил Кошлуков.  Тогава Кошлуков нареди "оптимизация" на "Денят започва с...", което да се прави само с един продуцент. Името му беше и упоменато - Васил Христов. Весела Петрова не беше уволнена, но не се казваше с какво ще се занимава.

Кошлуков иска да промени предаването е още от момента, в който стана програмен директор на БНТ1. Той бил недоволен от темите и гостите, които се канят.

Както Клуб Z писа през януари тогава той дал срок две седмици на екипа да удвои рейтинга на ""Денят започва с..., в противен случай били предупредени, че ще бъдат сменени с хора, които "могат и знаят как да се направи" исканото от Кошлуков. А изискването му било следното: екипът да представи план за драстична промяна на струкурата и тематиката на предаването, като се спрат дискусионните форми и се придаде "по-лайфстайл звучене", а за културата да се говори на "популярен език".

 
На 22 януари в ефир Стоянович и Ангелова прочетоха декларация, в която определиха действията на Кошлуков като натиск.
 
Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване“, заявиха тогава водещите.

Днес новият водещ Михаил Заимов беше официално представен и в ефир Николай Колев му предаде "властта". Като набързо го нарече и Михаил Неделчев. Двамата се похвалиха взаимно, благодариха си партньорски и обявиха, че ще има приемственост, защото и са с папийонки.

В тв визитката Михаил Заимов беше представен като енциклопедист. Той е брат на Мартин Заимов, бившия шеф на валутния борд. Внук е на ген. Владимир Заимов, разстрелян като съветски шпионин през 1942 г. Прадядото Стоян Заимов е сред строителите на съвременна България. Михаил Заимов е известен и със страстта си към морските пътешествия и подводните снимки.

В интервю пред БНТ от 2014 г. новият водещ на предаването за култура на БНТ, което започва в 9,30 ч сутринта, признава, че утрините не са неговата част от деня, а вечерите.

"Понякога сутрините са трудна задача, тъй като съм работил до много късно - до три, до четири сутринта", казва той там.