29-годишният Желяз Андреев от Добрич е задържан в родния си град по искане на прокуратурата в Маями, съобщи bTV. Арестът е заради разследване на 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от разследваните са българи.

Според обвинението те са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолетите на сирийските авиолинии. САЩ смятат, че са свързани с терористична дейност.

Младитя мъж е бил служител в отдел „Продажби“ в българския офис на американската компания AW Tronics. Като такъв той осъществявал продажби на авиационни части на авиокомпании и сервизни центрове за самолети и хеликоптери от различни държави, сред които и на сирийската авиокомпания Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка е нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на режима на Башар Асад.

Приятелката на Желяз Андреев - Милена Здравкова, разказа пред bTV, че той разбрал за разследването случайно през м.г. Тя познава мъжа от 2013 г., когато работили заедно в кол центъра в София.

"Всеки от нас е контактувал с клиенти по списък, даден му от отдел "Продажби”, разказва младата жена. Според нея задържаният Желяз бил служител на ниско ниво в кол центъра и технически е обработил продажбата на резервна част за сирийските авиолинии.

Само преди ден агенция Ройтерс разкри схема, при която санкциите срещу Сирия са заобикаляни, за да се продадат самолети на режима на президента Башар ал Асад.

Фирмата, за която работели, била регистрирана в София със седалище в Маями.

"Нашите договори бяха по българското законодателство и не сме подозирали, че трябва да се съобразяваме с чужди закони", казва Здравкова.

Сега обаче българинът има повдигнато обвинение от Прокуратурата във Флорида с дата 24.10.2016 г. за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ

Желяз е на 29 години, роден е в Добрич. Завършил е Природоматематическа гимназия в града и бакалавър специалност „Културология“ в Софийски Университет СВ. Климент Охридски в София. За работата в AW Tronics кандидатствал през сайта с обяви jobs.bg. Той напуска работа в AW Tronics през април 2016 г., а почти година по-късно научава от бивш колега, че името му е сред обвиняемите за незаконна търговия със Сирия. По това време Желяз вече е служител на "Луфтханза Техник" София. На 16 март 2018 г. е освободен от работа в Луфтханза поради присъствие на името му в Черния списък на Търговския департамент на САЩ.

Днес изтича мярката за прокурорско задържане от 72 часа, наложена на Андреев. Във фейсбук е създадена група в негова подкрепа.