Най-големият пазар на смартфони в света - този в Китай - продължава да се срива, сочат данни от първото тримесечие на годината на местния Институт по информация и комуникации (CIIC).

През март в страната са продадени едва 28 млн. бройки, спад с 29% спрямо същия месец на 2017 г. За тримесечието са продадени 81,78 млн. бройки, спад от 27% на годишна база.

Именно прз 2017-а, за пръв път от осем години насам умните телефони отбелязаха спад в Китай. Бяха продадени 459 млн. устройства, с 4% по-малко спрямо 2016 г. 

Производителите веднага реагираха и през март са се появили едва 68 нови модела, с 37% по-малко спрямо март 2017 г. 

Анализаторите още не бързат да вадят изводи за спада, но според повечето става дума за чисто пренасищане на пазара. Над 770 млн. китайци имат смартфони, те са с достъпни цени за местните и въпреки постоянното излизане на нови модели, не се нуждаят от смяна често. 

Същевременно, китайските фирми продължават да са все по-успешни, след като през последните години бяха допуснати на западните пазари. Huawei, най-големите в Китай, растат все по-главоломно в САЩ и Европа, същото важи и за Xiaomi и Lenovo.