Китай е в контакт с властите на Вануату за установяване на постоянно военно присъствие в Южния Пасифик, пише в. "Сидни морнинг хералд".

Така бойни кораби на надигащата се суперсила могат скоро да плават край бреговете на Австралия, отбелязва изданието.

Били проведени предварителни разговори между правителствата на Китай и Вануату за военно присъствие в островната държава, допълва австралийско-новозеландската агенция "Феърфакс медия".

Макар от Пекин още да не са дошли формални предложения, висши представители от сферата на сигурността смятат, че идеята може да прерасне в изграждането на военна база. Тази възможност е била обсъждана на най-високо равнище във Вашингтон и Канбера.

База, намираща се на по-малко от 2000 километра от бреговете на Австралия, би позволила на Китай да се превърне във военна сила в Тихия океан и да обърне дългогодишния стратегически баланс в региона, като потенциално увеличи риска от сблъсък със САЩ. Това ще бъде първата база на Пекин в Тихия океан и втората зад граница.

Представители на разузнаването и сигурността в Австралия и партньорите им от Нова Зеландия наблюдават с опасение как Китай засилва влиянието си сред правителствата на тихоокеанските островни държави чрез изграждане на инфраструктура и заеми.

Пекин залива със стотици милиони долари Вануату, чието население е 270 000 души. Парите са за развитие на инфраструктурата. Миналата седми;ца от Китай се ангажирали да построят нова резиденция за премиера Шарлот Салуай и други правителствени сгради.

Според редица източници военните амбиции на Поднебесната империя във Вануату вероятно ще бъдат реализирани постепенно. Вероятно ще се започне със споразумение за достъп, което ще позволи на китайски бойни кораби да акостират и да бъдат обслужвани, зареждани и товарени.

Един от най-важните проекти с китайски пари е изграждането на нов пристан в Луганвил на северния остров Еспириту Санто. Съоръжението предизвиква безпокойството на "военни, разузнавателни и дипломатически кръгове в Канбера", тъй като официално целта ме е да служи за акостиране на туристически кораби. Мястото обаче има потенциала да обслужва и бойни съдове. Така твърди специалистът по Тихоокеанския регион Джонатан Прайк.

Луганвил е близо до международно летище на Вануату, в чието обновяване участва Китай.

В ръководството на Народната освободителна армия (НОА) на Китай има представители, които биха искали тя бързо да изгради своя база на Вануату.

Калфау Калорис - върховният комисар на островната държава в Австралия, твърди, че страната му "няма информация за подобно предложение".

Говорител на китайското посолство в Канбера отказа коментар.

Китай вече демонстрира военната си сила по море, като направи съоръжения на няколко спорни рифа в Южнокитайско море. Действията на Пекин предизвикаха осъждане от страна на международната общност. Сред недоволните е и Австралия. Вануату обаче е сред малкото страни, които подкрепят Ктай.

В Канбера и Вашингтон започнаха да правят сравнения с методите, използвани от Китай в Индийския океан. Наскоро Пекин изгради първата си задгранична военна база в африканската държава Джибути и се твърди, че обсъжда да построи съоръжения в Пакистан и Шри Ланка. Базата в Джибути се състои от пристанище, база за хеликоптери, хангари и помещения, които могат да поберат до 10 000 войници.

Друга тихоокеанска островна държава - Тонга, също е била спомената в правителствените кръгове като възможно място за китайска база. Дискусиите обаче са съсредоточени предимно около Вануату.

Австралийската външна министърка Джули Бишоп посети през уикенда Вануату заедно с британския престолонаследник принц Чарлз в рамките на дипломатическа обиколка. Целта на обиколката според „Феърфакс медия“ била да демонстрира резултатите от ангажиментите на Общността на нациите към свободната и отворена система на международните правила. Вануату е член на Общността.

Според военни експерти база на Вануату, която може да бъде последвана от бази навсякъде другаде, би позволила на НОА да се опълчи на американското доминиране в Тихия океан, наложено след Втората световна война и подкрепяно от Австралия, която го смята за крайъгълен камък на своята сигурност.

"Ако днес китайското присъствие във Вануату се измерва в достъп до риболова и търговия, утре то може да представлява заплаха за северните части на Австралия", изтъква Чарлз Едел - бивш съветник на някогашния държавен секретар на САЩ Джон Кери.

Според него това ще бъде такава опасност за Австралия, каквато не е имало от 40-те г. на ХХ век.

Подобно китайско присъствие ще направи моретата "по-натоварени" за Кралския австралийски флот, макар той да се справя успешно с такива проблеми. Но няма да попречи на австралийските или американските сили да действат там, където смятат за необходимо, смята Едел.

Експертът допълва, че достъпът до риболова в района с цел задоволяване на нарастващото търсене на протеин в Китай е вероятно сред причините за засилването на влиянието му в Южния Пасифик.

Джак Купър - бивш служител на Пентагона и Белия дом, а сега експерт от вашингтонския Център за стратегически и международни проучвания, заяви, че Китай ще изгради бази в Тихия океан. Той предрича, че ще има още бази на Пекин.

Докато САЩ са съсредоточили вниманието си върху Северна Азия, те ще очакват Австралия да попречи на Южния Пасифик да падне в китайски ръце, смята Купър.

Заграбване чрез преобразуване на дълг

Китай вече действа и в Индийския океан, където изгражда инфраструктура, платена с преференциални китайски заеми, които местните правителства не могат да върнат. Когато правителството изпадне в неплатежоспособност, Пекин задейства "преобразуване на дълга в собственост" и се сдобива с актива.

Твърди се, че Китай държи близо половината от възлизащия на 440 милиона долара външен дълг на Вануату.

Миналата седмица Пекин обяви, че ще плати за построяването на нова резиденция за президента на Вануату, ново финансово министерство и ще разшири сградата на Министерството на външните работи. Всичко това е на обща стойност 36 милиона долара.

С китайска помощ вече са построени нова сграда на парламента, официалната резиденция на министър-председателя, конгресен център с 1000 места и стадион. Китайски строители довършват училище на стойност 14 милиона долара, за което се говори, че ще бъде най-голямото учебно заведение в Южния Пасифик.

По-рано тази година Китай подари на Вануату 14 военни коли.

Има и други признаци, че правителствата в Тихоокеанския регион все повече обръщат поглед към Пекин. Масово се затварят търговските представителства на Тайван. Това е резултат на натиска от китайското правителство, което настоява, че островът е неделима част от страната и не трябва да бъде признаван.