За поредна година състоянието на демокрацията в България се влошава, сочи годишният доклад на "Фрийдъм хаус". Корупцията и зависимите медии са най-големите проблеми пред страната.

Демократичният инедкс на страната е 3,39 в сравнение с 3,36 миналата година (скалата е от 1 до 7, като най-добрият резултат е 1, а най-лошият - 7) .

По повечето показатели, резултатите се запазват стабилни в сравнение с 2017 г. Неправителствената организация отчита влошаване на демократичността на местното управление - индексът от 3 става 3,25. Причината - увеличаване на дълговете на общините и на зависимостта им от централния бюджет, тесните връзки на бизнеса с партийните структури на местно ниво и намалените възможности за икономически инициативи.

Другите показатели са национално управление (България има резултат 3,75), демократичност на изборите (2,25), гражданско общество (2,5), независими медии (4,25), независимост на съдебната система (3,5) и корупция (4,25).

Състоянието на медиите у нас непрекъснато се влошава, заключава доклада на "Фрийдъм хаус". Увеличава се броят на нападенията и заплахите срещу журналисти, липсва прозрачност във финансирането и собствеността на медиите.

Прогресът на съдебната реформа е отчетен в последния доклат по Механизма засътрудничество и проверка на Европейската комисия, но зависимостта на съдебната система и корупцията продължават да са сред най-големите пречки пред демокрацията.

Сред страните в преход кам пазарна икономика, за които се отнасят публикуваните днес доклади, най-добро е състоянието на демокрацията в Естония (с иднекс 1,82), а най-лошо - в Туркменистан (6,96).

За втора поредна година управлението в повече страни в региона е определено като "авторитарно" отколкото като "демократично".

Авторитарни режими (с демократичен индекс от 6 до 7) са Русия, Беларус, Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Киргизстан, Таджикистан, Азербайджан.

Като страни с демократично управление (индекс от 1 до 2,99) са определени Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Словакия, Словения.

Страни със смесени режими или в преход от авторитарно към демократично упавление (индекс от 4 до 4,99) са Украйна, Молдова, Босна и Херцеговина, Косово, Албания и Македония.

България, заедно с Румъния, Унгария, Сърбия и Хърватия, е определена за "полуконсолидирана демокрация" (с индекс от 3 до 3,99). Това са страни, в които се спазват сравнително високи стандарти при провеждането на избори, но срещат трудности в гарантирането на гражданските свободи и политическите права на гражданите си.