България все още е оценявана като полуконсилидирана демокрация в доклада на американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус".

Събитията през 2013 година, включително назначението на заможен медиен магнат като директор на службата за национална сигурност, което породи мащабни протести, илюстрираха тези проблеми и показаха близките връзки между политическите водачи и различни икономически интереси”, пише в текста в частта му за България.

В доклада организацията определя рейтинга за демокрацията в България за 2014 година на ниво 3,25, което прави страната полуконсолидирана демокрация. Рейтингът е паднал спрямо 2013 година, когато оценката за състоянието на българската демокрация е била 3,18. (системата за оценяване е от 1 до 7, като 1 е най-добре, а 7 - най-лошо, б.р.)

За националното демократично управление "Фрийдъм хаус" дава на страната ни 3,75 пункта, а за изборния процес оценката е по-висока - 2,25. Гражданското общество също е оценено на 2,25. Независимостта на медиите е 4,00 (т.е. - по-лоша), а местното демократично управление - 3,00. На съдебната рамка и независимостта на съдебната система е даден рейтинг 3,25, а корупцията е оценена с 4,25.

В доклада се твърди, че през 2013 г. корупцията в Централна и Източна Европа се е увеличила, като в половината от 10-те страни от ЕС, в които е имало мониторинг, е отбелязано влошаване. Повишение на корупцията е регистрирано в България, Чехия, Унгария, Полша и Словения.

Рейтингът на Унгария пада за шеста поредна година, а страната се е приближила към нивото, при което може да изпадне от категорията на консолидираните демокрации. Единствената страна от ЕС, регистрирала подобрение, е Румъния, където атмосферата се е успокоила след опита за импийчмънт на президента и политическото напрежение през 2012 г.