На всеки човек се случва да сбърка веднъж. Сбърка ли втори път едно и също нещо, човекът става глупак. Скептикът в мен е сигурен в провала, а оптимистът поне е сигурен, че провалът ще е последен. Не зад всяка шапка се крие боа, налапала слон, не във всяка кутия с дупки за дишане има овца, и със стари тухли нова къща не се строи.

Дали има причина за радост от новото дясно обединение "Демократична България"?

Необявената война е най-страшна

Тъй като следях Фейсбук, си спомням колко ожесточено се бяха хванали за гушите поддръжниците на две от партиите от обединението в последните няколко дни преди изборите. За външен наблюдател ръководствата на двете формирования "Да, България" и "Нова република" (ДСБ) бяха решили да се конфронтират като за последно. Възможно е също, както твърдят сега, да е имало разпореждане техните членове и симпатизанти да се въздържат от конфликти, а просто феновете им да са били недисциплинирани. Всяка от страните в своята общност създаде и собствени опорни точки. Поддръжниците на ДСБ бяха наричани "костовисти от седмия ден" и "костококи", а срещу "Да, България" се говореха различни, често подвеждащи твърдения за произхода на Христо Иванов и покойния вече Кристиан Таков като наследници на комунистическата върхушка.

Резултатът е ясен

В изборната нощ разбрахме, че "доброто" детенце набило лошото 2,96 пъти, а "лошото" набило доброто 2,53 пъти. Доброто винаги побеждава.

Разбира се, аз съм един особено прост гласоподавател, който нищо не разбира, бях крайно недоволен, когато не се събраха, а сега нямам право да мрънкам, че най-сетне го правят. Уврял им е акълът и почваме сериозната работа. Много партии от прехода обаче твърде бързо забравиха, че единственото средство за обединение на хората в политически субект може да е идеологията, а единствената цел на политическия субект - да спечели всички места в парламента. Или поне да не се задоволява с нищо по-малко от 50%+1. Не можем да продължаваме да говорим, че гласоподавателят е глупав или умен. Той е такъв, какъвто е, и е честен със себе си. Новосъздадената "Демократична коалиция 2.0" трябва на всяка цена да избегне тези капани, които наследява от създателите си.

Сериозната работа надхвърля НПО активизма 

Ето защо, единствен повод за ентусиазъм е, че за пръв път българската демократична опозиция успя да състави списък с лица, който може да служи за алтернатива на сегашното управление, или така нареченото "правителство в сянка". Можем само да се надяваме то да е в състояние да формулира позиции по важните проблеми за страната, екипът му да се разрасне и да предложи истински решения. Истински десни икономически решения, които включват приватизация, либерализация и дерегулация. Същевременно – възстановяване на интеграцията ни в ЕС и НАТО и извършване на необходимите кардинални реформи в МВР, армията и съда. С тях не може да има никакви компромиси.

Това е единствената програма, която може да спечели негласуващия

Освен това медиите, артистичността, чувството за хумор, бързият и бистър ум и острият, но точен език са сред най-важните начини да ви запомнят избирателите. 
Либералният консенсус е разбит. Консервативна, бяла, християнска Европа се въздига.

Напоследък различни Фейсбук светила и техни подражатели правят опити да доказват, че "дясно" значело "консервативно". Умело, или преписвайки от републиканците в САЩ (оригиналната либерална партия), служейки си с извадени от контекста примери за това кой къде седял във френския парламент, днешните защитници на семейството, християнството и капитализма (изброени по важност), твърдят, че да си десен и да си либерален са антиподи.

Имиграцията трябвало да бъде ограничена по цвят, религия и по страни на произход. Мюсюлманите не можели да се интегрират у нас. Това е глупост и не заслужава дори да се оспорва като твърдение. Икономическата свобода, свободата на придвижване и личната свобода са неразривно свързани. В България вече има достатъчно десни авторитарни партии, които клонят в една или друга степен към авторитаризъм от путинистки тип. Би било грешка да се залита натам. Разбира се, законната имиграция може и трябва да е обект на проверка и разрешение от службите, които – пак повтарям – трябва да бъдат сринати и изградени отначало.

На всички ни се иска да вярваме, че новата "Демократична България" ще бъде повече от сумата на съставящите я политически субекти, ще бъде представител на българския десен и проевропейски избирател. Но не можем да забравим и грешките и компромисите на предишни обединения, които се появиха със същата заявка, а завършиха пътя си като поредната патерица на ГЕРБ. Надявам се, че този път ще бъде различно.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z"