От тази година Клуб Z стартира проект „Генерация Z“, чиято цел е да даде думата на младите, родени в посткомунистическа България. Понятието не припокрива точно американското значение на термина – родените между 1995 и 2009 г., а по-скоро обхваща българския вариант на тази генерация – младежите дошли на бял свят от 1989 г. нататък.

Идеята възникна като реакция на съществуващата у нас трудна ситуация с младите хора, с тяхната политическа и икономическа компетентност, както и с (не)възможността да бъдат полезни не само на себе си, но и на обществото като цяло.

Най-общо казано: притеснява ни липсата на платформа, която може да подготви тези млади хора като бъдещите лидери на страната ни. А само след няколко години точно те трябва да поемат управлението й.

България изпитва трудности да задържи грамотното си и умно ново поколение, както и да го привлече обратно, след като е завършило образованието си в чужбина. Младежите между 20 и 30 г. трябва да се оправят както могат, като в същото време съществуващите политически, икономически и медийни платформи, не им дават достатъчно широко поле за развитие, ограничават ги и ги „моделират“ по своя остарял образ и подобие, да не би случайно да се окажат по-умни и по-можещи, като по този начин изместят някого от удобното му място.

Ние в „Клуб Z“ вярваме, че младите хора в България са много по-добри от нас! И те са не само наш желан, но и напълно равнопоставен партньор. Затова започнахме този проект...

„Генерация Z“ си поставя за цел събирането на умни и талантливи български младежи, които имат афинитет и умения да пишат, както и интерес към политиката, политологията, икономиката, културата, журналистиката, спорта, правото и др. Предоставяме им целия ресурс на медийната платформа Клуб Z плюс помощта (когато е нужна) на журналистите в редакцията.

Идеята е да помогнем на поне десет млади автори да ни показват чрез материалите, които пишат всяка седмица, как мислят, анализират, коментират и биха решили проблемите на съвремието ни, като ги превърнем в наши абсолютно равноправни и равнопоставени колеги. Осем от тях вече сме избрали (или може би те избраха нас) и от тази седмица в сайта на Клуб Z вече ще можете да четете техните материали.

Продължаваме търсенето на още младежи, които да пишат всяка седмица по проблемите на екологията и световната политика. Ако сте на възраст между 20 и 30 години, владеете добре българския език, умеете да пишете и имате какво да кажете в споменатите области, вие вероятно сте нашият нов млад колега. Обадете ни се!

В същото време проектът остава отворен за всички младежи, които искат от време на време (или дори еднократно) да пишат по всякакви теми и проблеми, независимо от областта на интересите им. С готовност ще ви дадем възможност да го направите. Има, разбира се, още едно условие освен възрастта - материалите ви да са добре аргументирани, независимо от защитаваната теза.

Ако искате да работите с нас, можете да ни напишете съобщение в някоя от страниците ни във Facebook - на сайта Clubz.bg или списание "Клуб Z", или на имейл: mavramova@clubz.bg. Освен написаните от вас текстове, изпращайте ни кратки биографични данни и ваша снимка.

А ето и кои са първите млади автори, които вече са част от „Генерация Z“. Като проследите линковете по-долу, можете да видите информация за това какво учат или са завършили, с какво се занимават, как прекарват свободното си време, какви са мечтите и плановете им за бъдещето, както и защо се включиха в нашия проект: