Повече европейски средства да се разпределят между европейските партиии в зависимост от резултатите им на избори. Това предвиждат новите правила за финансирането на европейските политически партии, одобрени от Европейския парламент днес.

Промените са част от стратегията за предотвратяване на финансови злоупотреби преди изборите за евродепутати догодина.

Предложенията бяха приети с 561 гласа "за" и 89 "против" въпреки опозицията сред малките партии, които твърдят, че правилата облагодетелстват големите формации като Европейската народна партия (ЕНП). 

Правилата предвиждат европейските политически партии да разчитат на 10% собствено финансиране. За фондациите на европейските партии изискваното съфинансиране е 5%. Досега партиите и фондациите трябваше да осигуряват 15% от бюджета си сами, за да получат достъп до европейско финансиране. За малките партии изпълняването на това изискване е трудно, а през последните години бяха разкрити измами при набавянето на средствата, най-вече приемане на анонимни дарения, което проиворечи на европейското законодателство.

Схемата на разпределение на средствата също ще се промени. Европарламентът подкрепи предложението на Съвета на ЕС 10 % от общия бюджет да бъде разпределян поравно между всички европейски политически партии, вместо 15 % понастоящем.

Това означава, че по-голям дял от средствата ще се разпределя между европейските политически партии съобразно броя членове на ЕП, с който разполагат, като така се отчита получената от тези партии подкрепа на изборите за ЕП.

Именно против това предложение се обявиха малките европейски партии, които ще бъдат ощетени.

За да се избегне създаването на т.нар. "фантомни партии" и участието на един евродепутат в две формации, Европарламентът прие европейски политически партии да могат да се създават само от национални формации. Тоест вече няма да бъде възможно евродепутати от различни страни да се съберат и да създадат своя формация.

Новите правила предвиждат признатите за виновни за злоупотреби с еврофинансиране депутати да бъдат задължени да върнат парите. Наказателното преследване ще бъде отговорност на европейската прокуратура, отговаряща за разследване на злоупотреби с европейски средства.

При представянето на предоженията миналата година, зам.-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс цитира случаи, когато един евродепутат е членувал в две различни политически партии, или пък евродепутати от една и съща национална партия, които членуват в различни европески партии.

"Това помага за създаването на множество европейски партии, които всъщност представляват едни и същи граждани", каза тогава Тимерманс.

Последна стъпка за приемането на новите правила е одобрението им от Съвета на ЕС, което се очаква да стане на 26 април. След като влязат в сила, съществуващите в момента европейски политически партии ще имат 2 месеца да докажат, че отговарят на изискванията. Ако пък не отговарят, те няма да получават финансиране и ще отпадат от европейския регистър.

Целта е регулациите да влязат в сила преди края на юни тази година, когато започва кандидатстването за европейско финансиране на партиите за 2019 г. Тогава се провеждат и избори за евродепутати.

За да бъде регистрирана една формация като европейска политическа партия, тя трябва да е представена в поне една четвърт от държавите-членки, в Европейския парламент или в националните или регионални парламенти или събрания. Освен това тя трябва да е получила в поне една четвърт от държавите-членки минимум три процента от гласовете във всяка държава-членка по време на последните избори за Европейски парламент;

През 2018 г. финансиране от бюджета на ЕС получават 10 европейски политически партии и 10 европейски политически фондации.