Невъзможно е в агонизиращите часове след масово убийство - от какъвто и да е вид - да разберем защо се случва. Но също толкова невъзможно е да си мълчим за начина, по който тази атака беше извършена, пише The Globe and Mail по повод ужасната трагедия в Торонто, съобщава агенция "Фокус".

Това, което знаем е, че мъж е използвал камионq взет под наем, за да премаже пешеходци по улица „Йонг“ в северния край на Торонто. Знаем, че е убил поне 10 души и е ранил 15 други. Знаем и че това беше първият топъл, слънчев работен ден от годината и хората се наслаждаваха на времето.

Маратонките на жертвите бяха разпръснати върху тротоара. Имаме заподозрян в ареста. Благодарение на смелостта на полицай от Торонто, която трябва да служи за пример. Той отказа да се хване на блъфа на извършителя, че има оръжие в джоба си, и го арестува независимо от опасността за живота си. Някой ден би трябвало да знаем всичко за атаката.

Но опитът ни казва да изчакаме, докато разберем мотива на извършителя.

Знаем какво се случи в други градове – Ница, Лондон, Париж, Берлин, Едмънтън, Сен-Жан-сюр-Ришельо – но сега има много автомобилни атаки и само половината от тях се потвърждават като терористични действия. Затова чакаме.

Но има нещо, което вече можем да кажем: Това е тежък удар за Торонто.

Надеждата, че този мирен, многообразен канадски град може да бъде изключение от ужаса на автомобилните атаки, изчезна. Тази надежда всъщност бе илюзия. Може би някои граждани не обръщаха внимание, когато по време на миналогодишния маршрут на Коледния парад  улиците по дължина бяха блокирани от камиони за смет, паркирани един до друг, с цел да предотвратят автомобилна атака.

Тези граждани вече обръщат внимание.

Ужасната истина е, че всеки препълнен и натоварен град е примамлива цел за някой, планиращ подобно престъпление. Всичко, което им е нужно, за да са толкова невероятно смъртоносни, е озлобление от всякакъв вид и 30 долара за наемане на превозно средство. Може би беше неизбежно, че най-лошата подобна атака в историята на Канада  се случи в нейния най-голям и разпрострян град.

Торонто ще се обедини около тази трагедия, както и други градове са го правили. Изпитанието в следващите дни ще бъде отговорът на нашите лидери към тази атака, която е толкова лесна за извършване и толкова трудна за предотвратяване.