Втори ден основната тема за дебати между ГЕРБ и БСП е провелата се наскоро в София Европейска младежка конференция. Тя се прочу с това, че дошлите у нас младежи не са имали възможност да участват в дискусиите, а единственото, което им било разрешено, било да ръкопляскат на премиера Бойко Борисов. За сметка на това конференцията завършила с шумни купони в софийски нощни клубове.

В началото на пленарния ден днес парламентът отхвърли предложение на БСП за промени в закона за младежта. Това даде повод на Весела Лечева да заяви следното:

"С провалената и опорочена младежка конференция ви показахте отново вашето обидно отношение към младите хора. Вие винаги казвате, че младите хора са приоритет към вас, но винаги отсъстват от дневния ред на Народното събрание. Те или са точка последна, или просто отсъстват. Ето защо имате шанс днес да поправите своята грешка и да гласувате нашето предложение за Закон за изменение и допълнение на Закона за младежта". 

Малко по-късно Лечева изчете и специална декларация по темата. Тя изтъкна, че министрите Красен Кралев и Лиляна Павлова едва ли ще подадат оставки, но дължат голямо извинение за провала на младежката конференция.

"Тази конференция разруши работата на поколения преди нас. Унищожи труда на няколко генерации младежи и показа пълно пренебрежение към младите хора изобщо. Тази конференция беше учебникарски пример за това какво не е включване на младите хора в Европа. Това са думи не на ваш политически противник, не на БСП, а горчивата истина изречена от президента на Европейския младежки форум за Организираната от вас и провалена европейска младежка конференция, която се проведе в София в рамките на европредседателството", каза Лечева.

Тя припомни, че премиерът Борисов е съветвал безработните млади хора да станат овчари или да садят картофи  А на въпросната конференция им дал напътствия да се размножават.

"Не си ли давате сметка, че младежите искат да се говори с тях, а не вие да им говорите. Те искат диалог, а вие разговаряте с фрази, взети от чалготеките", каза Лечева.

Според нея младите хора у нас не виждат възможност за професионална реализация.

"Те прекрасно виждат, че за успех трябва да принадлежат към партийно-роднинския кръг на управляващите. Не си ли давате сметка, че не всички искат подобно бъдеще", попита Лечева.

"БСП ги боли заради успехите на ГЕРБ"

Както можеше да се предполага от ГЕРБ не останаха длъжни на Лечева.

"Какви са успехите на Весела Лечева като председател на Държавната агенция за младежта и спорта."

Това попита Галя Василева, която е депутат от ГЕРБ и организационен секретар на Националното ръководство на МГЕРБ на брифинг в кулоарите на парламента. Според нея при управлението на БСП единственоса се създавали младежки организации, които са близки до социалистическите партийни ценности. Докато ГЕРБ са направил Закон за младежта, а в момента се разгледа Закон за доброволчеството.

"БСП ги боли, защото конференцията е успешна и доказа, че правителството на Борисов се бори за успехите на младите хора и по-доброто им реализиране в България и Европа", убедена е Василева.

Председателят на МГЕРБ Георг Георгиев, който е и зам.-министър на външните работи отрече информацията, че на доброволците на конференцията са изпращани есемиси с искане да аплодират Борисов.

"Опозицията просто не може да прости поредния успех на правителството по отношение на председателството на Съвета на ЕС", смята Георгиев.

Той изтъкна, че на конференцията е имало над 250 делегати и чуждестранни представители.

"Но какво се случи впоследствие? Хора, много тясно партийно ангажирани, които трябва да отговорят на някои въпроси. Дали г-жа Мина Кутева, член на УС на Националния младежки форум и дъщеря на народния представител от БСП Антон Кутев,  имат нещо общо с така направените внушения за международната конференция. Дали г-жа Лилия Еленкова, бивш председател на Националния младежки форум и човек и сестра на депутата от 42-то Народно събрание Станислав Владимиров, имат нещо общо с разразилата се буря. Дали е случайност това, че БСП и младежката им организация излязоха с почти идентична декларация в подкрепа на обвиненията, които чухме от Европейския младежки форум и Националния младежки форум", попита Георгиев.

Според Петър Младенов, началник на отдел "Младежки политики" в Министерството на младежта и спорта на младите хора е била дадена платформа, за да работят в партньорство и за това "трябва да отпразнуваме успеха, че имаме първите създадени европейски младежки цели". На конференцията имало представители на институции от над 40 държави.

От Европейската комисия нямало да платят за алкохола и танцьорките

Европейската комисия ще плаща само за кафетата и закуските по време на младежката конференция в София, провела се преди седмица. Няма да се плаща за твърдия алкохол и сметката за нощния клуб с полуголите танцьорки, които ще бъдат покрити от българските данъкоплатци. Това става ясно от информацията на базираният в Брюксел сайт “Юрактив“, който се позовава на свои източници в Европейската комисия.

Младежката конференция в София (17-19 април) е платена предварително с пари на ЕС. Еврокомисията обаче си резервира правото да направи одит на разходите и да не покрие част от сумите, включени във финалния финансов доклад. ЕК твърди, че младежите са били представени на конференцията и във всички дискусии.

“Вижте, младите хора са имали възможност да представят своята работа пред хората, които взимат решенията. Младежите са присъствали в публиката, макар да не са били на сцената“, коментират от ЕК. “Комисията не е замесена (в историята с полуголите танцьорки) и отпуснатите европейски пари не покриват нощните партита, които са се провели между сесиите на младежката конференция“, заявява представителят на ЕК.