Еврокомисарката Мария Габриел представи днес мерки за борба с онлайн дезинформацията, съобщиха от ЕК.

"Призоваваме всички действащи лица и най-вече онлайн платформите и социалните мрежи, които носят безспорна отговорност, да действат въз основа на план за постигане на общ европейски подход, гарантиращ правата и ефективната защита на гражданите срещу дезинформацията", заявява тя в прессъобщение.

Предложените от комисарката по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество мерки са идентични с предложените от експертната работна група на високо равнище на ЕК през януари месец. А именно - единен за ЕС кодекс за поведение във връзка с дезинформацията, подкрепа за независима мрежа на проверителите на факти, както и редица други действия за насърчаване на качествената журналистика и медийната грамотност.

Т.нар. "Кодекс за поведение" трябва да бъде изготвен до месец юли тази година. С тази цел предстои организирането на форум, на който ще се съберат заинтересованите страни - онлайн платформи, рекламната индустрия и големите рекламодатели, както и да бъде поет ангажимент за координиране и увеличаване на усилията за борба с дезинформацията. 

Според проучване на ЕК две трети от лицата, ползващи новини онлайн, предпочитат да се информират чрез платформи, функциониращи на базата на алгоритми, като например търсачки, новинарски агрегатори и уебсайтове на социалните медии. Именно тези платформи трябва да седнат на една маса и да създадат кодекс за саморегулация, който да включва гаранции за прозрачност, разясняване работата на алгоритмите, с които се редят и пласират новини, улесняване на потребителите в това да намират алтернативни източници на информация.

Планира се и създаването на независима европейска мрежа на проверители на фактите, които ще работят съвместно за най-добро покритие в целия съюз и по общ, строг международен кодекс.

"Ще следим отблизо постигнатия напредък и евентуално, ако резултатите се окажат незадоволителни, ще предложим до декември допълнителни мерки, в това число с регулаторен характер", добавя още Габриел.

ЕК ще насърчава и програмите за по-качествена журналистика, медийна грамотност и системите за доброволна онлайн идентификация, което да увеличи доверието в Интернет източниците.