17 държави в ООН, сред които САЩ, Франция, Германия, Великобритания, както и България, призоваха в съвместна декларация Русия да не саботира работата на инспекторите на Организацията за защита от химическо оръжие (ОЗХО) в сирийския град Дума и да води груба пропагандна кампания срещу тях. 

Освен Австралия, България, Канада, Чешката република, Дания, Естония, Франция, Германия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Холандия, Полша, Словакия, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и САЩ към документа са се присъединили и много други страни по Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Повод за съвместното изявление стана брифинг на руската и сирийската делегация в ООН по повод обгазяването на Дума, бойкотиран от повечето страни, а Русия обвини за това Съединените щати. Според руския постоянен представител при ОЗХО Александър Шулгин "те се боят да погледнат истината в очите, да видят малкия Хасан, който ще разобличи лъжите им". На събитието сирийският представител Хасан Абейд заяви, че у бойците в град Дума са били открити химикали, доставени от Германия и Великобритания, в частност от лабораторията на Острова "Портън-Даун".

В декларацията брифингът е определен като "груба пропагандна тренировка".

"Инспекторите на ОЗХО са в Сирия от две седмици. Те работят в изключително трудни условия и имат пълната ни подкрепа. Вместо да работят с ОЗХО, за да подкрепят разследването, Сирия и Русия продължават да създават пречки за забавяне на разполагането им в Дума и да водят пропагандна кампания срещу ОЗХО", се казва в декларацията.

Държавите призовават да бъдат прекратени "неприемливите руски клевети по отношение на ОЗХО".

Според документа Русия се е опитала да създаде погрешно впечатление, като е дала брифинга в помещенията на ОЗХО. В декларацията ясно се посочва, че генералният директор на Организацията за защита от химически оръжия се е дистанцирал недвусмислено от това събитие.

"...Той информира Русия, че такава среща, в която "свидетелите" ще твърдят, че са наети да симулират атака с химическо оръжие, се противопоставя на работата, извършена в момента в Сирия от следователите на ОЗХО, и че ако те са "свидетели" на инцидента, първо трябва да бъдат интервюирани от FFM (fact-finding mission - мисия за установяване на фактите и обстоятелствата, бел.ред.)".

"Автентичността на информацията, събрана досега за химическите атаки, настъпили в Дума на 7 април, чрез множество свидетелства, е неприемлива. Медицински неправителствени организации са открили следи от химически агенти по жертвите. Снимките и видеоклиповете, многобройни и взаимно подсилващи, са с потвърдена автентичност. Симптомите на повече от 500 пациенти, които са били приети в същия ден на атаката в здравните заведения, несъмнено съответстват на газова интоксикация. СЗО изрази своята загриженост по отношение на докладите от партньорите си за пациенти, показващи признаци и симптоми, съответстващи на експозицията на токсични химикали. Очакваме тази информация да бъде тествана и проверена от FFM чрез нейното независимо проучване", отбелязва декларацията.

Освен това декларацията посочва, че:

"Затрудненията, пропагандата, дезинформацията са опити за подкопаване на многостранната рамка. Призоваваме Русия да сътрудничи пълноценно с ОЗХО, както многократно претендира, че желае да направи, и както изискват международните й ангажименти. Също така призоваваме Русия да упражни своята отговорност, за да призове Сирия да изпълни напълно ангажиментите си по Конвенцията за забрана на химическите оръжия."

Държавите, подписали документа, изразяват пълната си подкрепа за генералния директор на ОЗХО и Техническия секретариат и пълното си доверие в работата на ОЗХО.