Тръбите на "Турски поток" почти стигнаха европейска (континентална) земя. Руската държавна компания "Газпром" завършва строителството на морската част на първата тръба, съобщи РИА Новости.  

"Край черноморското крайбрежие на Турция завърши дълбоководното полагане на морския участък от първата тръба на газопровода "Турски поток". В Турция в района на селището Кайъкьой изграждането на приемен терминал е в ход", цитира агенцията съобщението на "Газпром". 

По думите на шефа на "Газпром" Алексей Милер, със завършането на тази част 62% от общата дължина на газопровода е построена.

Газопроводът, който тръгва от Краснодарския край в Русия по дъното на Черно море в Турция се състои от две части с общ капацитет от 31.5 милиарда куб. метра природен газ годишно. Строителството на "Турски поток" започна през май 2017 г., след като газопроводът "Южен поток", който трябваше да мине през България, бе прекратен като проект в края на 2014 г. - причината бе, че не отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС.

 
"Турски поток" предвижда построяване на газопровод през Черно море до европейската част на Турция и след това - до границата с Гърция. Морската част ще бъде с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия - 180 километра. Първата линия на газопровода ще бъде предназначена за турския пазар, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа, като всяка ще бъде с капацитет 15.75 млрд. куб метра газ годишно.

Втората тръба на "Турски поток" е под въпрос, тъй като условието за нея е, ако ЕС даде пълни гаранции, че иска да получава гориво по нея, ще изгради насрещна инфраструктура и ще ѝ даде статут на специален проект за Съюза. Засега не изглежд това да се случи, поради което "Газпром" започна демонтирането и/или консервиране на няколко участъка.

Първоначално "Турски поток" беше замислен дори с 4 тръби, но в крайна сметка с Анкара бе договорена една тръба и втора под условие.