Новосъздаденият мегаорган за борба с корупцията тихомълком е "помилвал" лидера на "Атака" и коалиционен партньор в управлението Волен Сидеров по сигнал, че не е декларирал участие в търговско дружество, каквото е длъжен да направи по закон. КПКОНПИ е прекратила производството срещу Сидеров.

Още на 12 април комисията "Антикорупция" е излязла с решение, като противно на практиката си по други случаи, то не бе публично обявено и може да се открие само с целенасочено търсене. 

Става въпрос за сигнала, подаден от Фондация Антикорупционен фонд през февруари. В него се посочва, че в края на миналата година Сидеров е придобил мажоритарен дял от търговското дружество "Галерия Стил" ООД, които обаче той не е съобщил в декларацията си за конфликт на интереси.

Данните и фактите, които "Антикорупционният фонд" излага в своя сигнал за проверка от новата антикорупционна комисия, са следните:

"На 3 октомври 2017 г. Волен Сидеров е станал учредител и съдружник в търговско дружество "Галерия Стил" ООД с ЕИК 204796970. Видно от информацията, публично достъпна в Търговския регистър, г-н Сидеров притежава мажоритарен дял от дружеството в размер на 75 дяла (от общо сто). Дружеството е с деклариран предмет на дейност в областта на търговията с произведения на изкуството и свързани с тях дейности. 

При извършена проверка в публичните регистри беше установено също, че последната подадена декларация от народния представител е с дата 28 април 2017 година.

Към настоящия момент тази декларация е непълна и не отразява коректно имущественото състояние на народния представител в нарушение на чл. 39 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, а така също и в нарушение на чл. 15 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (седемдневен срок за деклариране на промени в обстоятелствата) до неговата отмяна."

И какво от това?

КПКОНПИ е сезирана на 8 февруари 2018 г. и светкавично Сидеров решава да впише новото обстоятелство в декларацията си. Любопитен факт е, че откриването на галерията в центъра на София през ноември 2017-а бе шумно отразено и в медиите, беше обект на прессъобщение от пресцентъра на "Атака", а на самата "гала вечер" бяха поканени доста публични фигури.

Видно от решението на "Антикорупция" сигналът е бил подложен на проверка. От комисията обаче са го върнали на подателя, защото липсвали задължителните атрибути като три имена, ЕГН, адрес, телефон, факс, имейл, както и според комисията: конкретни данни за твърдяното нарушение, в т.ч. място и период на извършване на нарушението, описание на деянието и други обстоятелства. При последвалата комуникация частта с личните данни е била коригирана, а данните за нарушението (описани по-горе) са останали същите. Затова и "Антикорупция" приема, че "в настоящия сигнал не се съдържат данни за упражнени от В.Н.С., в качеството си на народен представител правомощия по служба в частен интерес - собствен или на свързани с него лице", което е една от предпоставките за редовност на сигнала.

От "Антикорупция" обясняват още, според стария закон, който бе отменен с влизането в сила на закона за КПКОНПИ, Волен Сидеров е имал една седмица да впише новото обстоятелство - дяловете в дружеството, т.е. до 10 октомври 2017 г. Според новия закон срокът вече е едномесечен. Въпреки че и по двата закона лидерът на "Атака" все пак е в нарушение, а глобата остава една и съща - между 1000 лева и 3000 лева, Комисията не можела да му наложи наказание, защото към момента на нарушението Законът за предотвратяване и установяване конфликт на интереси е бил отменен и "не може да се дава обратна сила на разпоредби, които предвиждат санкции, освен ако те са по-леки от отменените". В случая са еднакви.