Лидерът на "Атака" Волен Сидеров внесе в деловодството на парламента декларация, че от няколко месеца притежава дялово участие в капитала на търговско дружество. Това стана малко след като Антикорупционният фонд сезира новия антикорупционен орган за недекларирани от Сидеров нововъзникнали обстоятелства, неотразени в досега подадените от него декларации за конфликт на интереси. Депутатът е регистрирал търговско дружество през октомври 2017 година и не бе спазил едноседмичния срок за неговото деклариране. Нарушението води до глоба между 1000 и 3000 лева както по новия антикорупционен закон, така и по наскоро отменения, съобщава фондация „Антикорупционен фонд“.

Данните и фактите, които Антикорупционният фонд излага в своя сигнал за проверка от новата антикорупционна комисия, са следните:

На 3 октомври 2017 г. Волен Сидеров е станал учредител и съдружник в търговско дружество „Галерия Стил“ ООД с ЕИК 204796970. Видно от информацията, публично достъпна в Търговския регистър, г-н Сидеров притежава мажоритарен дял от дружеството в размер на 75 дяла (от общо сто). Дружеството е с деклариран предмет на дейност в областта на търговията с произведения на изкуството и свързани с тях дейности. 

При извършена проверка в публичните регистри беше установено също, че последната подадена декларация от народния представител е с дата 28 април 2017 година.

“Към настоящия момент тази декларация е непълна и не отразява коректно имущественото състояние на народния представител в нарушение на чл. 39 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, а така също и в нарушение на чл. 15 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (седемдневен срок за деклариране на промени в обстоятелствата) до неговата отмяна”, се казва в изготвения от правния център на Антикорупционния фонд сигнал.