В Мизия е открит трупът на втора жертва на опустошителното наводнение, което застигна града, съобщи МВР. Според местни сайтове тялото на мъжа се е носело в кв. "Сухата река". Местните алармирали властите, които са на място в потопеното селище.

Според "Конкурент" починалият е 56-годишен, известен като Талибанина. „Той не е местен жител. Нямаше дом тук. Самонастаняваше се където види. Спеше под стрехите“, обяснява пред сайта общинският съветник Димитър Дахлев. 

Според сайта неговото име е Венелин Комарски, а бездомникът е спасявал хора през нощта на водния ад. Успял е да измъкне от залетия град неколцина, но след това самият той изчезнал. Никой не го бил виждал оттогава.

Спасителните работи в града продължават. Въпреки оттеглянето на водата навсякъде остават огромни количества кал, които носят непосредствена опасност от плъзване на зарази.

Междувременно от пожарната съобщиха, че е създадена организация за очакваните нови проливни вълежи. Огнеборците ще инспектират реки и диги, ще дават препоръки и ще съдействат за почистването на отводнителни съоръжения.

Министерството на вътрешните работи има готовност да окаже съдействие на „Български пощи“ ЕАД и Националния осигурителен институт, които са създали организация  за по-ранното изплащане на пенсиите в градовете Мизия и Бяла Слатина, съобщиха от вътрешното ведомство. При необходимост министерството ще предостави и високопроходима техника на служителите на двете институции. 

В района на Своге през коритото на р. Кръстечка е прокаран алтернативен черен път, водещ  до селата Огоя, Буковец, Ябланица и Бакьово. Той ще бъде използван за преминаване на спасителните екипи и на Спешна помощ при необходимост, както и за доставяне на необходими стоки и продукти на жителите на четирите населени места, казаха от МВР.

Жълт код за дъжд и гръмотевична активност е обявен за утре в 6 области, съобщава пресцентърът на МОСВ. Това са областите 

Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София-област,

където очакваните количества са между 10 и 20 л/кв.м локално и до 35-40 л/кв.м. Очакват се още гръмотевични бури с временно усилване на вятъра, ще има и градушки. За старопланинските райони на София-област се очакват валежи между 10 и 20 л/кв.м, като на места те ще достигнат и до 35-40 л/кв. м за денонощие, предупреждават от министерството.

По-голяма е вероятността за интензивни валежи в Западната и Централната част на страната. Очакваните количества ще бъдат между 10 и 15 л/кв.м, на изолирани места, главно в Северозападна България - до 25-35 л/кв.м.

Жълтият код означава, че времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако работите на открито, припомнят от МОСВ.