"Години наред на армията не се обръщаше особено внимание. Всички смятаха, че армията е само за паради. Искаме с този парад да покажем на българското общество, че въпреки недоимъка на финансови средства през последните 25-28 години българската армия си изъпълнява задълженията".

Това заяви днес пред Нова тв вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той говори малко преди началото на военния парад за Гергьовден.

Каракачанов припомни, че тази година заплатите на военните са били вдигнати с 10-11 на сто, а през 2019 г. се очаква ново увеличение. 

Според него парадът е начин да бъде представена армията пред обещството - младите да усетят въжността й като институция. Най-добре би било таковъ възпитание да се получава в училище.

В момента армията е недокомплектована с 5700 души, допълни министърът. Въпросът не е само във финансовите средства. За пореден път Каракачанов заяви, че предлага доброволна служба - обществото да се отвори към армията, младите да видят, че това е професия, която си заслужава.

"Когато говорим за сигурност, България и държавност, е време да спрем да разсъждаваме бакалски кое ни е по-изгодно. Всеки български гражданин иска държавата да го защитава, да му гарантира сигурността, живота и здравето. Ние, българските граждани, трябва да осъзнаем, че имаме задължения", мотивира се вицепремиерът.

И цитира Наполеон:

"Един морално мотивиран войник се равнява на 12 подготвени."

Когато навремето българската армия превземала Одрин, войниците не били финансово мотивирани, а се биели само в името на България.

Стана дума и за подписването на договорите за обслужване на самолетите "Спартан".

"Постигнахме приблизително 22 процента по-ниска цена, отколкото се искаше от нас. Благодарение на този договор Спартаните ще летят, и то повече от един", каза Каракачанов.

И изтъкна, че такъв самолет е необходим не само за армията. А и за случаи като този с болната от рак Теодора, която трябва да бъде транспортирана от Бразилия до Истанбул. Машините ще бъдат използвани и за други хуманитарни случаи.