Иран има планове за реакция на каквото и да е решение на американския президент Доналд Тръмп за прекратяване на ядреното споразумение.

Това заяви президентът на Ислямската република Хасан Рохани, предаде Ройтерс.

Той допълни, че САЩ ще съжаляват за подобно решение.

"Ние имаме планове, за да окажем съпротива на каквото и да е решение на Тръмп, - каза Рохани в реч, излъчена по държавната телевизия. - Ако Америка напусне ядреното споразумение, това ще е свързано с историческо разкаяние."

Той допълни, че ядрените регулаторни органи на Техеран, както и икономическият сектор, са получили съответните заповеди.

Тръмп предупреди, че ако до 12 май европейските съюзници на САЩ не коригират слабите според него точки на сделката, той ще откаже да продължи облекчаването на американските санкции срещу Техеран.

Великобритания, Франция и Германия остават ангажирани със споразумението, но в опит да убедят САЩ да направят същото искат да започнат преговори за иранската програма за балистични ракети, дейността на страната в ядрената сфера след 2025 г. и ролята й в близкоизточните кризи като тези в Сирия и Йемен.

Рохани обаче заяви, че Иран няма да преговаря с никого за своите оръжия и отбрана и ще има толкова оръжия, обекти и ракети, колкото са му необходими.