Самолетът с тримата американци от корейски произход, освободени от Северна Корея, се приземи във военновъздушна база "Андрюс" край Вашингтон, предаде Ройтерс.

Бившите затворници, придружени от държавния секретар Майк Помпео, бяха посрещнати лично от американския президент Доналд Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс. Там бе и първата дама Мелания Тръмп.

Президентът приветства завърналите се под огромен американски флаг.

"Това е необикновена нощ за тези трима наистина страхотни човека. Честито завръщане в страната", заяви Тръмп.

"Поставяме ново начало", каза той за отношенията с КНДР.

Тръмп благодари на севернокорейския ръководител Ким Чен Ун за освобождаването на сънародниците си и отбеляза, че според него той иска да бъде постигнато споразумение за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

След приветствията на Тръмп тримата освободени отпътуваха с автобус за Националния военномедицински център "Уолтър Рийд", за да се установи състоянието им и да получат евентуална медицинска помощ. Близките им не присъстваха на церемонията по посрещането им.

Освобождаването на Ким Дон Чхул, Ким Хак Сон и Тони Ким бе издействано от Помпео, който вчера пристигна в Пхенян и се срещна с Ким Чен Ун.

КНДР пусна тримата американци преди чаканата с голям интерес историческа среща между Тръмп и Ким. Очаква се тя да се състои в края на май или началото на юни. Според последните информации вероятното място е Сингапур - поне според анонимен представител на американската администрация.