104-годишният австралийски учен Дейвид Гудол сложи край на живота си с евтаназия в болница в Базел под звуците на "Ода на радостта" на Бетовен.

До най-възрастния австралийски учен в последните му мигове са били внуците му и един приятел, съобщава Би Би Си.

"Не искам повече да живея. Щастлив съм, че имам възможността сам да сложа край на живота си", каза Гудол.

Дейвид Гудол от университета в Пърт не страдаше от никакво заболяване в терминална фаза, но по неговите думи качеството на живота му се влошило от една година, защото вече не можел да се движи.

В началото на годината той направил неуспешен опит за самоубийство. След това поискал разрешение от властите за евтаназия, но не го получил. Затова се свързал с организация в Базел, която съдейства на хората за асистирано самоубийство. 

По думите на учения най-тъжното в неговия случай било, че не му позволяват да се спомине в родината си.

"Човек на моите години трябва да има всички граждански права, включително и това да избере как да умре", каза Гудол, когато заминаваше за Швейцария.

Асистираното самоубийство е забранено в повечето страни по света. Това беше така и в Австралия до миналата година, когато тази практика беше легализирана в щата Виктория. Асистирани самоубийства обаче ще могат да бъдат извършвани там едва след месец юни 2019 г., и то само на пациенти в терминална фаза на болестта с перспектива за живот не повече от 6 месеца.

Затова той се обърнал към фондацията за асистирано самоубийство "Eternal Spirit" със седалище в Базел. В сряда оттам съобщиха, че 104-годишният австралийски учен е преминал през два медицински прегледа, извършени от различни лекари.

Петима души от фондацията трябваше да се произнесат по желанието на Гудол - двама лекари и трима души от фондацията. Всички са дали утвърдителен отговор, тъй като ученият е в много напреднала възраст, страда от редица дегенеративни заболявания и е с напълно ясен разсъдък.

При асистираното самоубийство човекът, който е решил да сложи край на живота си, трябва да е способен сам да извърши последното действие.

Професор Гудол бе известен активист за правото на евтаназия.

Професор Гудол е пожелал тялото му да бъде предадено на медицината, а ако това е невъзможно, прахът му да бъде разпръснат на място. Той не е пожелал след смъртта му да има церемония.

Известният ботаник и еколог е баща на четири деца и дядо на 12 внуци. Като член на сдружението "Exit International" той бе известен активист за правото на евтаназия.