Няма значение какво мисли сенаторът Джон Маккейн за кандидатурата на Джина Хаспъл за шеф на ЦРУ, защото "умира така или иначе".

Това е казала на заседание съветничката по комуникациите в Белия дом Кели Садлър, твърди Си Ен Ен. Телевизията се позовава на друг служител в президентската администрация, пожелал анонимност.

В официалното си изявление Белият дом не отрече думите на съветничката.

Сенаторът републиканец Маккейн, който е бил изтезаван като военнопленник в Северен Виетнам, призова да бъде отхвърлена кандидатурата на Хаспъл заради ролята ѝ в програмите за изтезания. Той вероятно няма да е в състояние да участва в гласуването в Сената за кандидатурата на Хаспъл заради здравословното си състояние.

Той страда от агресивен рак на мозъка, наскоро беше опериран и от чревно възпаление.

"Ролята на г-жа Хаспъл в контрола над използването на изтезания е смущаваща. Тя отказа да признае неморалния характер на изтезанията и това я дисквалифицира. Мисля, че Сенатът трябва да отхвърли тази кандидатура", написа Маккейн в комюнике.

Съветничката по комуникациите в Белия дом Кели Садлър се е шегувала, твърдят нейни колеги.

Вчера стана ясно, че Джина Хаспъл е била пратена под прикритие в СССР, където изкарва 15 години от работата си.

По-късно тя е оглавявала и отделението на ЦРУ в Тайланд, където е използвала т.нар. усилено разпитване. Този термин не означава нищо друго освен мъчения по време на разпит. При разследвания в миналото тя е била оправдана, че не е проявявала лична инициатива в изтезаване на разпитвани, а само е изпълнявала заповеди на началници.

Именно заради участието на Хаспъл в мъчения тя бе подложена на силен обществен натиск и дори обяви, че може да оттегли кандидатурата си. Но президентът Донлад Тръмп твърдо застана зад нея и сега най-вероятно тя ще бъде избрана на поста.