Във вторник Реджеп Ердоган изненадващо заяви пред депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието, че ако някой ден турският народ кажел, че е "достатъчно", той щял "да се оттегли". Това отприщи вълна от коментари в социалните мрежи, а хаштагът #Tamam ("достатъчно") веднага се изстреля на първо място сред най-посещаваните хаштагове в Туитър. В сряда следобяд беше премината границата от два милиона споделяния.

Най-голямата сензация в случая обаче е това, че Ердоган изобщо споменява за оттегляне. Още повече, че той прави това в началото на предизборната кампания за изтеглените от него на 24 юни парламентарни и президентски избори в Турция. Вярно е, че пред съпартийците си Ердоган каза също, че на 24 юни турският народ щял да даде заслужен урок на враговете на страната. Но след казаното от него много турци се питат какво точно е имал предвид Ердоган - дали само да нахъса почитателите си или наистина да сигнализира, че вече е уморен от управлението? Още повече, че в неговата Партия на справедливостта и развитието наистина се носят слухове, че Ердоган можел да се оттегли по здравословни причини.

Но много по-вероятно е другото: Ердоган да изрича подобно нещо, защото се приравнява на турския народ и изобщо не може да си представи, че той (народът) някога ще пожелае Ердоган да си ходи. И действително - говорител на управляващата партия определи като заговор вълненията в Туитър и посочи, че хаштагът #Tamam бил споделян най-вече в страните, където "терористични групи като ПКК и ислямисткото движение на Гюлен били особено активни. Привържениците на Ердоган отвърнаха с контра-мярка: те създадоха хаштага #Devam ("още"), който обаче до сряда сутринта беше споделен от най-много 400 хиляди души в Туитър.

Неочакван предизборен лозунг за опозицията

Но каквото и да е имал предвид Ердоган, думите му се обърнаха като бумеранг срещу него. Така той даде на опозицията нов, общ за нея предизборен лозунг. Защото всички опозицонни формации могат да застанат зад посланието "Достатъчно". Междувременно някои опоненти на Ердоган го включиха активно в предизборните са кампании, а на спонтанен митинг в светския истанбулски квартал Кадикьой демонстранти издигнаха лозунга "Достатъчно!", преди полицията да се намеси и арестува 10 души. Потребител на Туитър коментира саркастично, че вече дори само споменаването на думата "достатъчно" ще бъде напълно достатъчно, за да се озовеш в затвора като "терорист".

По този повод колумнистката Оя Байдар припомни в критичния към властта сайт T-24, че веднъж вече турският народ е казал "стига" на Ердоган - на парламентарните избори на 7 юни 2015 година. "Но вместо да се оттегли, тогава Ердоган насрочи нови избори, прекрати мирния процес с кюрдите и отприщи вълна от насилие и терор." Именно защото се опасяваха от терора, много турски избиратели отново гласуваха за партията на Ердоган на последвалите през ноември същата година избори.

А сега ситуацията е още по-тревожна, твърди Байдар: "През последните 3 години правителството извърши такива тежки грехове, че сега му е още по-трудно да се оттегли".

Дойче веле.