На Третия си конгрес АБВ се обявиха за пацифисти и за създаване на широка родолюбива коалиция в център-ляво - предвид предстоящите избори. Тази линия начертаха старият и новият лидер на партията Георги Първанов и Константин Проданов.

Лидерът на АБВ Проданов даде рецептата за България - обединение с леви сили и създаване на "ляв, широк, прогресивен, родолюбив фронт". На Третия конгрес на политическата формация той критикува ГЕРБ за отстъплението от реформи и изрази подкрепа за АЕЦ "Белене".

Проектът беше в т.нар. Голям шлем, наложен по време на мандата на президента Георги Първанов (2002-2012 г.), създател и първият лидер на АБВ. В речта си Проданов отбеляза форума, организиран от партията, по темата за ядрената енергетика - "запазена марка на АБВ". „

Там имаше цяла плеяда български и международни експерти. Заложихме на експертното начало, защото темата много се политизира. Именно на този форум стана ясно, че АЕЦ "Белене" трябва да бъде реализиран.

Ако левицата не е на власт в България, то е основно и единствено, защото процесът за единение през 2016 г. беше брутално и едностранно прекратен, заяви Проданов. "Тези, които го прекратиха тогава са виновни, че Борисов и сие безчинстват за трети път. Измиването на ръцете с тоя или оня, не хваща дикиш", каза Проданов.

Проданов посочи, че членският състав на БСП от 1990 г. насам е намалял 20 пъти. "Левицата в момента не управлява в нито един областен град в страната. Следващите местни избори според мен ще бъдат съдбоносни за съдбата на левицата и ще видим дали тя ще сподели нерадостната съдба на своите европейски събратя", коментира лидерът на АБВ, който определи поведението на опозицията в лицето на БСП като абсолютно неадекватно.

"Има скандали, един красив пиар, махленски свади. Бабаитлък, но от това губи държавата. Аз трябва да съм пределно категоричен - от този модел интерес имат двете големи партии. Това е уродлив модел, това взаимно противопоставяне ги крепи, те се хранят от тези взаимни нападки една срещу друга“, каза Проданов.

Той отбеляза, че слоганът на Третия конгрес е "Време за битка" и посочи, че тази битка минава през обръщане към позабравените принципи на солидарността, социалната справедливост, през разговор за бъдещето, през стратегическата визия, а не дребнотемието и мандатността в политиката - присъща характеристика за политиците.

Време за битка

Битка в партиен план, иначе АБВ е "антивоенната партия на България". Това се разбра от словото на Първанов. Създателят на АБВ начерта линията за "битките" - формацията подава ръка "не от слабост, а за единна сила" и ще бъде "активен фактор за обединението на партиите от левия спектър".

Днес ние от АБВ подаваме своята ръка не от слабост, а за единна сила, какъвто и да е отговорът на другите централи, ние ще бъдем активен фактор и катализатор на единението между партиите в левия център и родолюбивото пространство, каза президентът Първанов.

Това ново обединение може да има краткосрочни тактически цели, но и по-дълъг хоризонт, заяви той. Според Първанов "левоцентристкото съзнание е различно от старата левица, вторачена в миналото, която иска да съхрани подкрепата на едно твърдо ядро, носталгично настроено". Отказвам да водим закъснели битки за миналото, заяви Георги Първанов.

"Хората чакат от нас днес актуални действени, работещи решения по здравеопазването, по образованието, по демографската криза като цяло, а не безкрайни, измислени, фалшиви и по съдържание и по форма битки, каквито виждаме в българския парламент".

Първанов заяви, че коалициите са неизбежни и преди изборите, и след изборите, но в "голямата лява формация неизменно следват линията на монопола и се опитват да сведат ролята на други леви формации до незначителни сателити и АБВ няма как да приеме това".

Мераците, които се появяват периодично да се открадне един или друг член на лява формация са обикновен реваншизъм, без електорален и политически ефект, смята Първанов, който поясни, че АБВ трябва да промени тактиката си, за да не бъде академичен клуб.

Струва си да възродим една идея, която някои от нас в по-далечното минало на прехода сме реализирали и то нескромно успешно. Тогава го наричахме "Клуб 100", сега можем да го наречем по друг начин", каза той и поясни, че АБВ може да е катализаторът, който да мобилизира гражданския вектор при формирането на политики.

Пацифисти и европейци

АБВ е антивоенната партия на България, особено при колебливото поведение на управляващи и парламентарна опозиция, и никога няма да подкрепи военна операция без решение на Съвета за сигурност на ООН. Тази позиция на АБВ напомня на предложената от президента Румен Радев преди време в проекта за декларация след Консултативния съвет по национална сигурност по темата "Сирия".

Първанов допълни, че войната е твърде сложно нещо, за да се остави на американците, а АБВ е против да се инспирира за щяло и нещяло военен конфликт. Той определи като мисия на АБВ битка с посредствеността на двуполюсния модел в българската политика.

Не може повече да се търпи това положение, при което двата полюса вегетират върху самоцелната конфронтация по дребнотемието, върху агресията и омразата, каза Първанов.

Ивайло Калфин, който е член на ИБ на АБВ и съветник на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, коментира проблема с Пакта за мобилност и проблемите на българските превозвачи. Начинът да защитиш интереса на българските превозвачи не е, като бъде взето решението да се помолиш да го отменят, а да участваш активно в обсъждането му, заяви Калфин.

Ние сме членове на НАТО и ЕС, но това не значи, че ние трябва да сме послушковци, каза Ивайло Калфин.

Според него в обществото ни липсва солидарност и справедливост. Не можем да говорим, че безработицата е на рекордно ниски нива, когато имаме над 400 000 души, които не са регистрирани безработни, но не си търсят работа, които са се отказали въобще да търсят държавата, заяви Калфин, добавяйки, че 40% от българските граждани са в риск от бедност.

По думите му, битката на АБВ е "битка за налагане компетентност, експертиза, смислено поведение да бъдат еталон в политическото поведение". 

Критика по бившия партньор

Проданов критикува ГЕРБ, на които в предишния кабинет АБВ беше коалиционен партньор, заради отстъплението от реформи под обществения натиск, прехвърляне на отговорност и поставяне на държавния апарат в услуга на управлението.

"Държавата е на ръчно управление от един човек. Всичко зависи от настроението му", каза Проданов.

Според лидера на АБВ държавата абдикира от свои задължения - тихомълком е била прокарана приватизация на сигурността - прехвърляне на охраната на малките населени места в частни ръце, а здравето се третира като стока. Председателят на АБВ разкритикува и порочния модел - парите следват ученика, довел до загуба на млади поколения.