Ваше превъзходителство,

Превъзходителство, защото превъзхождате и нас, и всички други българи по възможността да влияете върху съдбоносни за мен и за моите съграждани въпроси, сред които се откроява вампирът АЕЦ "Белене". Никой от нас не е упълномощил когото и да било от вас да преговоря от наше име и да рестартира трупа на проекта "Белене". В този смисъл нямате изрично пълномощия от народа.

Ваше, защото не сте мой, макар частица от мен винаги да се е надявала, че в критични моменти здравият разум на момчето от Банкя ще надделее. Очевидно съм се лъгал и коренните инстинкти са отстъпили място на "съображения" и "занаята на властимащия", научен по жълтите павета.

Както мнозина членове и симпатизанти на ГЕРБ, някои от нас са вярвали, че в тази игра на надиграване с петата колона на Русия - олигарсите - политически и бизнес, ще съумеете да сложите най-отпред националните интереси и да опазите, като възрожденците в онези времена, Отечеството.

Време е да мислите за това, което ще оставите в историята. Нали сте най-дългоуправлявалият министър-председател в най-новата ни демократична история?

И сега има отчаяни ваши фенове, сред тези, които все още гласуват, които си мислят, че ГЕРБ подкрепя европейското и атлантическо бъдеще на България. Те вярват, че в края на деня ще Ги надхитрите и ще нахраните с "обещания" многоглавата ламя, но ще съумеете да опазите страната си, оставяйки на власт. А заедно с вас ще оставите на служба стотици хиляди държавни служители, които са основният електорален гръбнак на партията ви.

Този път е различно, защото сам, доброволно и съзнателно влязахте в капана на Кремъл и Решетников (бившият резидент на КГБ в България, генерал от запаса Леонид Решетников - бел.р.) - (още ли не признавате срещата си с него?) - и се съгласихте вдясно и отстрани от вас да няма проевропейска и атлантическа партия. Само когато имате такава силна алтернатива отдясно, можеше да работи вашият модел на "балансиране". Сега други ви балансират.

В парламента и на власт са само и единствено партии, които симпатизират на Кремъл и които с радост и в надпревара за благоволението му, ще гласуват за всеки проект, който е изгоден на Русия. В обществения и политически живот няма противотежест, която да ни предпази от крайни стъпки и да защити евроатлантическия ни избор. 

Обществото се лиши от буфери срещу политическия екстремизъм и безумия като проекта за нова ядрена централа. На практика всички са от една партия, работят в една корпорация, единствено принадлежат към различни лобистки групи.

Тяхното "лепило" е интересът да натрупат още по-големи богатства, без да рискуват и работят, да имат още по-големи къщи, яхти, коли и да изсмучат чрез подобни проекти вампири кислорода от въздуха на другите българи и на нормалните компании. Така България е обречена на екстремни нива на социална несправедливост, на последно място в Европа по доходи и благосъстояние, на изолация и маргинализация на големи групи от обществото, за които емиграцията остава постоянно и единствена алтернатива.

Имат нахалството да представят АЕЦ "Белене" като символ на енергийната и социална сигурност, като съзнават че този "слон" ще дестабилиза и извади от равновесие за дълги години енергетиката, като лиши от фондове и социалното осигуряване, защото нетният ефект върху заетостта и приходите е доказано негативен.

Демографската катастрофа не е природно явление, а продукт на съзнателна самоубийствена политика, включително и на такива катастрофични проекти като АЕЦ "Белене". Ще създадат няколко хиляди места на цената на милион долара всяко, докато лишават десетки хиляди хора от други региони от доходи и месторабота, с което ще форсират деструктивни демографски процеси.

Господин Главен изпълнителен директор на Корпорация България, 

Установихте пълен медиен контрол, лишихте опонентите си от достъп до масова комуникация, което налага сега да пишем тези "кървави писма", да свалим ръкавиците и преминем към готовност за радикални и крайни действия, да призовем към такива, точно както в онези мрачни времена на безправие при Султана.

Хората, които са уверени в своята правота и в принципите на демокрацията, нямат проблем с конкуренцията на идеи и виждания за умовете и сърцата, защото те са единствената гаранция за просперитет и верен избор на обществото. Обратно - другите, неуверените, знаят, че техните аргументи и куха патетика ще ги направят за смях при допир с алтернативни мнения и истинска политическа конкуренция, гледат да се яват сами на екран и да са в компанията на удобни журналисти от медийното НСО (национална служба за охрана - бел.р.).



Питаме колко още пъти трябва да се удряме в стената на милиарди загуби, след двата несполучливи опита за реализация на този проект, за да разберем, че с времето той става все по-невъзможен, все по-скъп и все по-вреден като последствия?

Колко още подставени "стратегически инвеститора" трябва да минат през кабинетите ви в Министерския съвет, в Министерството на енергетиката, за да разберете, че хората с пари и с пазарни умения не са "идиоти" и няма начин АЕЦ "Белене" да се реализира по пазарни правила с търговско финансиране от банки? С други думи няма вариант за пазарна реализация?

На колко още провали на лобистите на този проект трябва да бъдем свидетели, за да се убедите в тяхната професионална непригодност и користни подбуди, а не да ги приемате като ексклузивни съветници? Прогнозите ли им се оказаха верни за дефицит на ток и Армагедон за българската енергетика, че да им вярваме и този път, само защото са отънели личните им сметки?



Според същите "енергийни корифеи", които са ваши партньори в заверата "Белене", които креативно усвоиха стотици милиони лева в поръчки, ядрените блоковете 5 и 6 трябваше да излязат от употреба до 2019 г., за да отворят място за нова ядрена мощност? Май не си спомняте защо правителството на Сакскобурготски се съгласи да затвори 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", като едновременно с това рестартира АЕЦ "Белене"? На обикновен език това се нарича енергиен канибализъм на ядрени наркомани. Днес АЕЦ "Козлодуй", слава Богу, работи с удължен живот и има всички перспективи да работи до 2037 г. и 2039 г. и отвъд.

Същите енергийни "канибали" се готвят изкуствено да ускорят смъртта на сърцето на българската енергийна сигурност - въглищния басейн и централите в енергийния комплекс "Марица Изток" и да лишат от поминък десетки хиляди души в Старазагорски и Хасковски регион. Само защото им трябва дефицит на енергия прзе 2027 година!?

Единствените, които могат да дадат пари за подобен енергиен проект - блудство с разума - са други държави, чрез техните компании, които ще компенсират липсата на пазарна логика с геополитически интерес?  Давате ли си сметка, как Европа и НАТО ще погледне на това - руска или китайска държавна компания да притежават атомна централа у нас? Особено в сегашния режим на санкции срещу Москва и напрежение в търговско-икономическите отношения между ЕС и Китай?



Толкова ли е сложно да разберете, че поставяте България в изолация, в предварително обречена и губеща позиция, от която ще произтекат само загуби и щети, защото нямаме контрол върху процесите, в които участваме и не можем да изпълним обещанията, които даваме?

Не е необходимо човек да бъде супер енергиен специалист за да разбере, че залагате на куц кон, особено ако сравните тенденциите в технологичното развитие при електрогенерацията. Ядрената енергетиката не е само в упадък, особено в развитите икономики, най-вече поради липсата на значителен технологичен напредък през последните тридесет години, но и защото е прекалено рискова и прекалено скъпа, при това с възходящ тренд за цената като оборудване, гориво, извеждане от експлоатация и съхранеине на отработеното гориво и отпадъците.

Ако преди десет и повече години беше възможно да се разчита на договори за дългосрочно изкупуване на енергията като гаранция за приходи, днес такава опция няма - без гарантирани от държавата, т.е. от данъкоплатците, кредити и гарантирани "разлики". Посоката на развитие на енергетиката е тотално различна - към либерализаиця и децентрализация на електрогенерацията и насищането с възобновяеми енергийни източници.

Вместо АЕЦ "Белене" българските потребители могат да разчитат на ВЕИ и енергийна еффективност, на генерация и съхранение на енергия в квартала и в дома, като сами балансират енергийното си уравнение между много конкурикащите си и гъвкави източници. Привържениците на гигантски свръхцентрализирани мощности като АЕЦ нямат шанс в тази битка, защото тя не зависи от централни и най-вече национални решения, а от позитивната регулация и интеграцията на енергийните пазари в рамките на ЕС, както и новите директиви които стимулират възобновяемата енергия. В хоризонта на мислене на днешните адепти на нова ядрена мощност, до реализацията и България просто трябва да върви срещу времето и технологичния прогрес, като насила закрепости потребителите към произведената от ядрената мощност енергия. Нова АЕЦ ще нанесе непоправим удар върху малкия, средния и всеки друг бизнес, защото ще блокира конкуренцията и либерализацията на електроенергийни пазар - за сметка на потребителите.

Вие не сте силен по дългото четене, нито уважавате дългите анализи. За АЕЦ "Белене" е казано почти всички, включително и от вас, и едва ли ще обърнете внимание на дребни детайли като изкуствения заслон при застраховането на ядрения риск, заради който днес се хвалим, че имаме евтина ядрена енергия. На практика играем на руска рулетка със съдбата си и разчитаме за бюджета за всичко. Ипотекирали сме цялата българска икономика - защото е ясно, че една ядрена авария ще нанесе терминален удар върху икономиката ни. Вижте колко трудно мощна икономика на Япония се справи с трагедията във Фукушима, след което пренесете размерите на пораженията там върху българската икономика - три пъти по-големи от брутния ни вътрешен продукт. Българската държава е ултимативно отговорна за щети, причинени и върху територията на трети страни. Само не ни залъгвайте, че шансът за подобна авария не е голям. Кажете го на жителите на Фукушима, защото всички техногенни катастрофи до този момент се случват в условията на действащи "ефективни" системи за тяхното предотвратяване.

Кои сте вие, че да си позволяте да играете подобен покер със съдбата на българските граждани, при това не едно, а на много поколения под ред, през целия жизнен цикъл на една централа?

За това с това "кърваво" писмо Ви отправяме ясно и недвусмислено предупреждение, че ще стигнем до край, ще предприемем всяко действие, ще се обърнем към всяка институция, но няма да допуснем проекта АЕЦ "Белене". Колкото и жандармерия да изкарате, колкото и контрапротести да организирате, колкото медиен контрол да имате, те са нищо пред нашата решимост,  защото защитаваме децата си, внуците и семействата си - а те са нашата България.

Никакви фотосесии и няколко минути слава със световни политици не струват живота и бъдещето ни.

За тови Ви поставяме ултиматум - или се отказвате от АЕЦ "Белене" или протестите ще станат постоянни, като преминем към гражданско неподчинение.

Няма да платим, няма да мълчим, няма да съучастваме.

----

* Анализаторът и бивш посланик в Москва Илиян Василев попита в отворено писмо премиера Бойко Борисов откъде накъде рестартира "трупа" на проекта за АЕЦ "Белене", с което поставя България в изолация и губеща позиция. Повод за писмото е бързината, с която изпълнителната власт, подкрепена от почти всички парламентарно представени партии, се кани да размрази проекта за Втора атомна електроцентрала, спрян през март 2012 г. по време на първия кабинет на Борисов с решение на МС, одобрено и от парламента. 

Публикуваме пълния текст на писмото от блога на Илиян Василев. Подзаглавието е на редакцията