Министърът на енергетиката Теменужка Петкова беше словоохотлива днес за рестарта на АЕЦ "Белене", но не и дали темата за Втора атомна ще присъства в разговорите на премиера Бойко Борисов при евентуалното му посещение в Москва. По време на президентската визита в Русия руският държавен глава Владимир Путин прати публично послание към Борисов, че го очаква "в най-скоро време". Вече се появиха информации, че премиерът ще замине за първата си среща с Путин като премиер, но датите засега не са известни.

Петкова, която участва в Международна конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката днес, не се ангажира с отговор и дали ще придружава Борисов в Русия.

Петкова не се нае и с коментар относно лансираната в разговора с Путин идея на президента Радев за т.нар. "Български поток", а в действителност втората замразена към момента от "Газпром" тръба на "Турски поток".

Българското правителство от години целенасочено работи за запазването на стратегическото място и роля на България на газовата карта на Европа и смятам, че резултатите са налице, коментира само енергийният министър. 

Пред журналисти Петкова добави, че трябва да бъде разработена такъв тип процедура, свързана с избора на стратегически инвеститор по проекта за АЕЦ "Белене", която да гарантира максимална публичност, прозрачност и обективни критерии. В рамките на тази процедура ще се провери доколко е реален инвеститорският интерес към проекта, допълни министърът.

"Не са възможни преговори в тази посока, без да са проведени такива и с конструктора на проекта и производителя на оборудването от "Росатом", повтори тя позицията си отпреди време.

До момента към проекта за Втора атомна електроцентрала у нас е заявен интерес от най-голямата китайска държавна ядрена компания CNNC, както и от френската ядрена компания "Фраматом" чрез дружеството й "Арева".

Теменужка Петкова отбеляза също и за възложеното й от Народното събрание разработване до края на юни на доклад с различни варианти на възможностите за рационално използване на активите за проекта и в отговор на журналистически въпрос уточни, че този доклад трябва да бъде представен в НС, а не в Москва, както се появиха коментари в медиите. Руската държавна агенция ТАСС съобщи вчера, че Москва очаква до месец да представим какво правим с оборудването, за което България беше осъдена и плати над 660 млн. евро. Според ТАСС това било ясно от "документи за срещата на руския президент Владимир Путин с българския държавен глава Румен Радев".

В отговор на въпрос дали се очаква от други държави интерес към проекта, министърът посочи, че "първо трябва да се види дали ще има зелена светлина от парламента" и ще започне подготовката по разработване на процедура, свързана с избор на стратегически инвеститор, което, по думите на министъра, ще е доста дълъг процес.