Служител от американското консулство в южния китайски град Гуанчжоу се е завърнал за медицински изследвания в САЩ с неустановени симптоми, изразяващи се в анормални звукови усещания, вътрешно налягане в главата и гадене, наподобяващи последици от сътресение на мозъка, съобщи днес Държавният департамент във Вашингтон, цитиран от Ройтерс и ТАСС. 

Американското правителство излезе със здравно предупреждение към всички американци в Китай във връзка с този инцидент, породен от слабо доловими, но натрапчиви и дразнещи акустически усещания и напрежение в главата, като ги посъветва да се обърнат към медицински специалист, ако почувстват подобно неразположение.

"Ние засега не знаем какво е довело до възникването на тези симптоми, не знаем дали е имало други такива случаи както в Китай, така и в самото консулство. Не се опитвайте сами да изясните източника на необичайните звуци и резки шумове, а просто отидете на място, където не се усещат такива звуци", съветва Държавният департамент. 

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео по време на слушания в Конгреса днес говори за "акустична атака" в консулството в Гуанчжоу, която наподобявала подобни инциденти в посолството на САЩ в Куба, където в резултат на това няколко американски дипломати се разболяха и се върнаха в родината за лечение.

Той добави, че здравни екипи са на път за китайския град, за да проучат случая на място.