Журналистът Аркадий Бабченко, за когото снощи бе съобщено, че е бил убит в Киев, се оказа жив, съобщи Би Би Си.

Руският журналист, популярен критик на президента Владимир Путин, се появи на пресконференция, излъчвана на живо по украинската телевизия днес. 

Ръководителят на украинските специални служби Василий Грицак заяви на пресконференцията, че инсценираното убийство е било операция за разкриване на руски агенти. 

Съпругата на Бабченко по-рано през деня каза, че той е бил прострелян в гръб, докато напускал апартамента им в украинската столица. Самият журналист с извини на съпругата си - по думите му и тя не е знаела, че е жив.

Грицак съобщи, че организаторът на покушението е вербуван гражданин на Украйна с инициал Г. Той е обещал на изпълнителя - също украински гражданин, бивш участник в боеве в Донбас - 30 хиляди долара, от които 15 хиляди били предадени като аванс. Още 10 хиляди долара били платени на посредник.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) разпространи видеозапис от ареста на организатора на покушението срещу Бабченко. Според властите в Киев то трябвало да бъде операция на руските спецслужби срещу граждани на Русия, напуснали страната, живеещи в Украйна или страни от ЕС и критикуващи властта в Москва.

На записа лицето на Г. не се вижда. Двама цивилни агенти на СБУ настигат пълен мъж с бяла риза и черен панталон и му извиват ръцете зад гърба, след което го вкарват в микробус. Той не се и опитва да окаже съпротива.

 

 

От СБУ твърдят, че мистериозният Г. получил от руските спецслужби и предал на изпълнителя досието на Бабченко. То съдържало подборна информация за журналистическата му дейност и личния му живот, включително лични данни на самия него, родителите му, жена му и децата, номерата на телефоните и банковите сметки, профилите им в социалните млежи, както и паспортни данни.

От СБУ разпространиха още един видеоклип, за който твърдят, че съдържа част от разговора между поръчителя Г. и изпълнителя. И там обаче не се виждат никакви лица. Записът вероятно е направен със скрита камера. На него е изписана датата 27 април 2018 г. Двама души разговарят в кола.

Г.: Така. Чантичката ти готова ли е?

Изпълнителят: Вярвам ви, няма да броя.

Г.: Там няма нужда да броите. А сега ще трябва да броите, защото гледам, че ластикът е паднал. Я виж, колко има тука.

(Ръцете в кадър броят банкноти.)

Изпълнителят: Пет.

Г.: Дръж.

(Пак се броят банкноти.)

Изпълнителят: 26, 27, 30.

(Пак се броят пари, вижда се, че това са американски долари.)

Изпълнителят: 8, 9, 19. Това е.

Г.: Аха. Трябва да ти дам също ето този инструмент.

Изпълнителят: Ами. Инструмент. Ами тук в понеделник.

Г.: Е, още не знам. Още не са ми отговорили. Вече има два готови.