Килърът, на когото било поръчано да убие руския журналист Аркадий Бабченко, сам се обърнал към Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и издал организаторите, съобщи агенция УНИАН.

Това разказа пред украинската телевизия "Еспресо" журналистът Родион Шовкошитни, който заяви, че е близък приятел на изпълнителя.

На 29 май вечерта бе съобщено, че Бабченко е убит в дома си Киев. Ден по-късно обаче той се появи жив и здрав. А от украинските спецслужби обявиха, че инсценировката представлява операция за разкриване на руски агенти.

Шовкошитни не споменава името на килъра.

Знае се, че поръчителят е назован само с инициала Г.

Днес следобед от Шевченковския народен съд в Киев съобщиха малкото му име и инициалите на фамилните - Герман Б. Л.

Вчера бе разпространен видеозапис от ареста на поръчителя.

Изпълнителят наистина е участвал в бойни действия в Донбас. При това на страната на украинските власти - участвал е в действията, които те наричат антитерористична операция срещу сепаратистите в Донбас.

Изпълнителят наистина е участвал в бойни действия в Донбас. При това на страната на украинските власти - участвал е в действията, които те наричат антитерористична операция срещу сепаратистите в Донбас.

Герман Б. Л.  му предложил да убие Бабченко, като се опитал да се възползва от патриотичните му настроения. След като получил предложението и досието на обекта, вербуваният за убиец веднага се обърнал към СБУ. Това се случило преди близо два месеца. От службите завели дело. И изпратили килъра да си получи обещания аванс от 15 000 долара, като му дали записващо устройство.

Целта на инсценировката на убийството на Бабченко била необходима, за да бъде документирано получаването на хонорара за изпълнението на мократа поръчка.

"Бих посъветвал Аркадий (Бабченко) да си смени местожителството и да не води толкова безгрижен живот. Той, изглежда, още не е разбрал напълно, че се е спасил по стечение на обстоятелствата", каза Родион Шовкошитни.

И предупреди живеещите в Урайна руснаци, особено противниците на Кремъл: според него имало дълъг списък на нарочени за ликвидиране противници на властта в Москва.