Руският президент Владимир Путин подписа закон, според който юридически лица, контролирани от офшорни компании, могат да приватизират предприятия. Това съобщи Кремъл на сайта си.

"Забраната за участие в приватизацията като купувачи на юридически лица, които са контролирани от офшорна компания или група лица, включваща офшорна компания, е била отменена", се казва в съобщението.

В подписаните от Путин законодателни промени се изяснява понятието "чуждестранен инвеститор". За такива вече не се смятат чуждестранни организации, които са под контрола на руснаци или руски юридически лица, както и на чужденци с руско гражданство.

Руският премиер Дмитрий Медведев обяви по рано плановете си за създаване в най-скоро време на офшорни юрисдикции на остров Руский във Владивосток и на остров Октябрский в Калининградска област. Според министър-председателя най-добрите практики в тези зони по-късно могат да се разпространят в цяла Русия.

Идеята на Москва за "свои си" офшорни зони беше обсъдена за първи път на 10 април от руското правителство, с цел да се помогне на руските компании и олигарси, които попадат под ударите на санкциите на Запада. 

ТАСС съобщи, позовавайки се на осведомен и анонимен източник, че правителството може да пререгистрира компанията "Русал" на Олег Дерипаска в някоя от руските офшорни зони, които ще бъдат създадени на островите Октябрский и Руский. Малко по-рано министърът на икономическото развитие Максим Орешкин съобщи, че големите руски компании проявяват интерес от пререгистрация в специални административни райони, които ще са по подобие на чуждестранните офшорки.

На 30 май агенция Bloomberg съобщи, че американското Министерство на финансите ще се откаже от санкциите срещу компанията En+ на Олег Дерипаска, ако делът на милиардера в нея не превиши 40%. Към момента Дерипаска притежава около 66%. Седмица по-рано финансовото министерство допусна възможността да отмени санкциите за групата на Дерипаска ГАЗ, ако милиардерът се откаже от контрола над нея.

В началото на април Вашингтон наложи санкции по отношение на руски бизнесмени, компании, чиновници и топмениджъри в държавни корпорации.