Да чуеш администрацията на Тръмп да обяснява как трябва да удари Европейския съюз, Канада и Мексико с мита върху стоманата и алуминия, за да попречи на китайските производители да наводняват пазара с тези метали, и така да защити американските работници... Това е фантазия.

Китайските пещи и леярни ще продължат да пушат от работа, а най-вероятно американските фермери и производителите на бърбън, мотори Harley-Davidson и говеждо ще понесат най-тежкия удар от новите мита, които водят до търговска война.

Президентът Тръмп първоначално бе изключил тези съюзници от 25-процентното мито за стоманата и 10-процентното за алуминия, които обяви през март. Но след няколко седмици преговори, в четвъртък икономическият министър Уилбър Рос обяви, че са решили да въведат митата, защото разговорите продължили много дълго. Трудно е това да бъде обяснено с нетърпение. По-вероятно е администрацията да се опитва да излъска своя непоколебим образ по отношение на търговията, особено след критиките за няколко търговски отстъпки към Китай.

Тези мита не са насочени директно срещу Пекин, но идеята е те да намалят общата конкуренция. Администрацията казва, че новите мита ще попречат на Китай да заобикаля досегашните мита като изнася своите стоки през други държави. Белият дом обаче е предоставил малко доказателства, че Китай прави това. Част от китайската стомана пристига в САЩ след като е преработена в трети страни, но този начин е законен.

Не само, че това няма да намали капацитета на Китай за производство на стомана и алуминий, но ще накара Европейския съюз, Канада и Мексико да отговорят с нови мита върху американските стоки, което ще навреди на фабрики и работници в Съединените щати. Президентът Тръмп също напълно ефективно изолира САЩ от техните най-близки съюзници – точно страните, с които трябва да работи най-много, за да притиснат заедно Китай да промени търговската си политика.

Дори Асоциацията на производителите на алуминий, която представлява повечето базирани в САЩ производители, обяви, че е разочарована от решението на Тръмп.

„Днешното решение има малко общо със заплахата от Китай, но има потенциала да отблъсне съюзниците“ и да наруши доставките на алуминий и суровини, от които се нуждае американската индустрия, каза президентът на организацията Хайди Брок.

И наистина, защо Европа, Канада или Мексико, които също страдат от китайското свръхпроизводство, ще искат да работят заедно с една американска администрация, която изобщо не изглежда загрижена за последствията от своите действия за техните икономики и работници?

Грубиянското поведение на Тръмп тласка избирателите в поне една държава към екстремизма. В Мексико войнственият тон на Тръмп изглежда помага на левия кандидат за президент Андрес Мануел Лопес Обрадор в навечерието на изборите на 1 юли. Много експерти се опасяват от неговите авторитарни наклонности, които ще подкопаят демокрацията в Мексико, ако той стане президент.

Митата вероятно са начин за Тръмп да демонстрира, че ще накаже всяка държава, която се опитва да мами Съединените щати. Те идват след критиките от конгресмени, че президентът е пожалил китайската телекомуникационна компания ZTE. Дори и след като компанията скандално наруши американските санкции за износ на напреднали технологии за Иран и Северна Корея и след като бе обявена от разузнаването за риск за сигурността, администрацията обяви, че ще позволи на ZTE да продължи да купува американски полупроводници и други компоненти. Това споразумение, което според президента има за цел да защити китайски работни места, изглежда още по-подозрително в светлината на факта, че дойде твърде скоро след като Китай разреши на дъщерята на президента Иванка Тръмп да продава своите търговски марки в страната. То идва също и скоро след като китайска държавна компания спечели договор за изграждане на увеселителен парк заедно с индонезийски инвеститор точно до хотела и голф игрището, коrто индонезийската фирма строи заедно с организацията „Тръмп“.

Ако намерението на президента Тръмп е да си създаде образ на защитник на индустрията и на работниците, то той е оплескал нещата. Решението му да наложи мита на американските съюзници само ще отслаби американското лидерство, а в същото време няма да реши по никакъв начин проблемите на производителите на стомана и алуминий.

...

Редакционен коментар на "Ню Йорк таймс". Преводът е на Клуб Z.