Турция направи Големия шлем. Тази констатация на президента Георги Първанов (2002-2012 г.) прозвуча в сутрешния блок на bTV в коментар за големите енергийни проекти, към които по думите му интересът се завръща. 

Връща се интересът към големите енергийни проекти, което идва да покаже, че там хляб в тях има, каза Първанов.

Според него енергийните проекти са били спрени по политически причини, но сега се връщаме на енергийната карта на Европа.  

"Нелепо е и смешно да идеологизираме тези дебати (за АЕЦ "Белене" - б.р.). Има проучване на БАН, че няма никаква реална сеизмична опасност за Белене. Оттук нататък проектът може да бъде изгоден - нашата цена за АЕЦ „Белене” е една от най-ниските… Турците строят мощно, унгарците… и ще ни продават ток”, коментира още Първанов.

В Турция руската "Росатом" започна строителството на първата турска АЕЦ "Аккую", а в Унгария с кредит от Русия се строи АЕЦ "Пакш". 

"Газ ще има през България, но транзитна. За хъба "Балкан" аз съм скептичен от самото начало. Това е красива идея, но няма газ…”, посочи Георги Първанов.

"Има вече заявени 4 инвеститора (в АЕЦ „Белене”), за мен е важното да е най-изгодният за България вариант. Но държа на държавното участие, защото е гаранция за сигурност и за защита на националния интерес”, каза още Първанов. Той обаче допусна, че проектът за Втора атомна може да бъде спрян "от някой голям брат", както е станало миналия път.

"Винаги съм им казвал: Дайте да видим какво предлагате. Няма такъв отговор… Бягайки от зависимостта от Русия, дали не изпадаме в по-голяма зависимост - и от Русия, и от Турция… Това, което Борисов иска да направи, Турция го е направила – купува на едната граница газ и продава на другата, Турция направи Големия шлем”, посочи Първанов.

По повод визитите на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов в Москва и отношението на Владимир Путин Първанов посочи, че си спомня и по-топли посрещания.

"Но не бих правил спекулации от това, това любвеобилно отношение, което демонстрират в Европа - но то е само за пред камерите и не ни носи нищо... това не е стилът на Изтока", смята Първанов.

През януари 2008 г. като президент Първанов посрещна президента Владимир Путин в България и по време на визитата бяха подписани няколко споразумения - за петролопровода "Бургас - Александруполис", АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток", наречени от Първанов Голям шлем. Нито нефтопроводът, нито газопроводът ще бъдат реализирани. Тръбата до Александруполис поради икономическата си неефективност и екопоследици, "Южен поток" - поради несъответствието му с изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС.

Засега не е ясна и съдбата на Втора атомна, чийто рестарт правителството обяви, а парламентът се кани да разреши през тази седмица.