Министър-председателят Бойко Борисов нахокал много МВР заради убийството на избягалия от затвора Владимир Пелов, стана ясно от премиерско изявление днес при откриването на завода на “Мултивак България” в Индустриална зона Божурище.

Фирмата е дъщерно дружество на световния лидер Miltivac, специализиран в производството на вакуум-опаковъчни решения, етикиращи машини, системи за контрол и инспекция, както и роботизирани опаковъчни линии.

"Накарах се много на МВР, казаха, че са положили много усилия. Ще изчакаме министър Валентин Радев да се върне. Тази сутрин говорихме дълго с главния секретар, с шефа на полицията", каза Борисов.

Той изтъкна, че има голям дефицит на желаещите да станат полицаи. Борисов призна, че много трябва да се промени, но и много е направено. Според него тези, които работят в проследяването и изидрването трябва да си вземат поука.

Борисов коментира и протестите срещу АЕЦ "Белене", които се организират от "Демократична България".

"Не мога да разбера – приятелите ни отдясно пишат, че аз съм слуга на Путин, а президентът Радев беше пръв там. Не мога да ги разбера. Всеки ден слушаме упреци срещу правителството и нито дума за опозицията и това, което са направили", заяви Борисов.

Той изтъкна, че десницата е ГЕРБ, а останалите десни партии са "отломки, които не успяха да влязат в парламента, биейки се кой е вожд".

След като изкоментира вътрешнополитическите теми, премиерът се прехвърли на повода за посещението му, като благодари на немски.

"Да виждам българското знаме до това на Германия и ЕС ме прави истински щастлив. Vielen Dank", каза Борисов. И изтъкна, че гръбнакът на германската икономика са семейните фирми като "Мултивак", а България има огромни инвестиции именно в заводите на такива фирми.

"Отложихме среща с вашия министър, за да Ви посрещнем тук, защото все пак идвате с 40 млн. инвестиция", пошегува се Борисов.

И направи специално уточнение за опозицията.

"Инвестициите в България са с над 2 млрд. повече в производство, а не в сферата на услугите и това е много важно за инвеститорите – имаме икономически растеж, стабилен курс на лева към еврото, огромен финансов резерв и най-нисък дълг в ЕС".

Премиерът се обърна към германските инвеститори с думите, че за по-голяма сигурност на вложеното от тях, България кандидатства за чакалнята на еврозоната - ERM II и банковия съюз. "Сега имаме да атакуваме чакалнята на еврозоната, влизане в банковия съюз, което да гарантира дългосрочност на бизнеса", заяви Бойко Борисов.

За първи път Борисов съобщава, че България кандидатства за членство в европейския банков съюз - по време на визитата си у нас на 17 май президентът на Франция Еманюел Макрон направи уговорката, че пътят към еврото за България преминава най-напред през членство в банковия съюз. Решението за това беше взето от парламентарно представените политически сили през юли 2014 г., след като КТБ затвори, но до ден днешен не са направени стъпки в тази посока.

На четвъртия годишен бал на КРИБ снощи премиерът съобщи, че до седмица-две ще бъдат внесени документите за кандидатстване в чакалнята за еврото - Механизма на обменните курсове ERM II, но не спомена нищо за европейския банков съюз.