Подробностите около инсценираната смърт на журналиста Аркадий Бабченко напомнят за много мрачни операции, които руските агенти наричат „мокрое дело“, т.е. мокри поръчки, пише „Дейли бийст“.

Предполага се също така, че поръчителите може да са прибегнали до услугите на организираната престъпност – нещо, което не е рядкост в пресичащите пътищата си нелегални светове на разузнаването и мафията.

Но има и много предизвикващи безпокойство въпроси, пишат авторите Анна Немцова и Кристофър Дики. Един от тях е за действията на Бабченко и Службата а сигурност на Украйна (СБУ), които може да са нанесли повече вреди на журналиста и на журналистите в Украйна и Русия, отколкото на потенциалните убийци.

Един въпрос, на който не е даден отговор и който рядко се задава, е защо е било необходимо всичко това, за да бъде арестуван единственият заговорник, който се появи в съда. Всичко показва, че срещу него са били събрани вече улики. Човек остава с впечатлението, че целта на ужилването е била да се даде публичност на разследването, както и стана. Но така и не е станало ясно дали е излязла наяве нова информация.

Двойни агенти?

Борис Герман

Борис Герман - предполагаемият организатор на опита за убийство, се появи в съда на 31 май. Твърди се, че е бил арестуван предния ден, преди възкресението на Бабченко по телевизията.

Херман – дундест кръглолик 50-годишен частен оръжеен производител, бе изолиран в стъклена клетка. Той често се хващаше за главата или я клатеше, като слушаше обвиненията, че е замесен в тероризъм, подкрепен от Русия.

Адвокатът му заяви, че оръжейната компания „Шмайсер“ на Герман работи в тясно сътрудничество с украинското Министерство на отбраната, като продава на държавата оръжия, използвани в битките срещу проруските сепаратисти.

По-важното е, че Герман заяви, че е бил двоен агент и е работил едновременно за украинското контраразузнаване и за свързан с Путин фонд, представляван от стар негов московски познайник на име Вячеслав Пивоварник.

Герман заяви, че този мистериозен фонд „организира безредици в Украйна“ и планира „терористични атаки“, целящи да се отразят върху президентските избори в страната догодина. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков твърди, че такъв фонд не съществува.

Според представената от Герман хронология на събитията Пивоварник се свързал с него преди 6 месеца. Оръжейникът веднага се обадил на украинското контраразузнаване. Той твърди, че представителите на киевската служба поискали от него да проучи плановете на Кремъл за поръчкови убийства. След това обаче Герман бе задържани  обвинен в сътрудничество с терористичната програма на Москва.

Поне технически контраразузнаването е част от СБУ, както изтъкна прокурорът.

„Нашето контраразузнаване е в конфликт със СБУ. Всеки дърпа чергата към себе си, вместо заедно да защитават държавата“, отговори Герман.

Вътрешните търкания в Украйна са толкова силни, че дори главният прокурор – бившият вътрешен министър Юрий Луценко, е бил разследван преди за предполагаема корупция.

Мафиотски босове

Семьон Могилевич

Семейната биография на Герман го превърна в подходящ избор за организатор на поръчкови убийства. Баща му Лев Герман е известен в Украйна с близките си контакти със знаменития руски престъпен бос Семьон Могилевич, който е роден в Украйна и има предполагаеми връзки с висши руски представители.

В интервю за „Дейли бийст“ на 1 юни бившият американски посланик в Киев Джон Хърбст, който сега е директор на Центъра за Евразия на Атлантическия съвет, потвърди, че, „доколкото разбира“, Борис Герман, подобно на баща си, е „свързан с Могилевич“.

Семьон Могилевич е бил разследван от ФБР за големи измами, извършвани още през 90-те години на ХХ век. И по онова време един от хората му е живял в Кулата на Тръмп в Ню Йорк.

През 2008 г. руската полиция арестува Могилевич и го обвини в укриване на данъци в размер на 2 милиона долара. На следващата година обаче босът излезе на свобода – твърди се, че е било сметнато, че „не представлява обществена заплаха“.

Във ФБР обаче не смятат така. Бюрото го включи в списъка с 10-те най-издирвани престъпници през 2009 г., като отбеляза, че случаят с измамите, по които той е бил обвинен, е относително малък елемент от едно голямо „международно престъпно начинание“.

Прессъобщението на ФБР за този „световен мошеник и безогледен престъпник“ включваше следните характеристики на един от специалните агенти, следили Могилевич:

♦ „ФБР няма юрисдикцията да го обвини в други престъпления, извършени самостоятелно в други страни, - казва специалният агент Питър Кауънхоувън. - Но съобщения от достъпни източници показват, че той е замесен в трафик на оръжие, поръчкови убийства, изнудване, наркотрафик и проституция в международен мащаб.

♦ Жертвите не значат нищо за него. Това, което го прави особено опасен, е, че дейността му няма граници. Имаме човек, който е успял да измами инвеститори за 150 милиона долара, без дори кракът му да е стъпвал в района на Филаделфия.

♦ Чрез широката си международна престъпна мрежа Могилевич контролира големи газопроводи в Източна Европа и използва своите богатство и власт не само а разширяване на престъпните си начинания, но и да влияе върху правителствата и техните икономики.

♦ При него всичко е само пари – пари и влияние. И най-стряскащото е, че той, изглежда, е готов да работи с всякакви престъпници, независимо от тяхната идеология.

♦ Мрежата на Могилевич за пране на пари действа в 27 страни по целия свят.“

Монахът, който получи поръчката

Олексий Цимбалюк

Според украинския главен прокурор Юрий Луценко зад предполагаемия опит за убийство на Бабченко стоят руските служби и те са натоварили Герман със задачата да организира нещата. Той наел Олексий Цимбалюк – бивш монах и ветеран от войната в Източна Украйна.

Герман твърди, че възложил задачата на Цимбалюк и му дал аванс от 20 000 долара от общо 40 000. И го направил именно защото знаел, че толкова силно религиозен човек няма да убие невъоръжен.

Тимур Нишнианидзе – бивш грузински дипломат, живеещ в Украйна, заяви по телефона за „Дейли бийст“:

„Така нареченият килър е украински националист, заклет патриот на Украйна и мой приятел, той е симпатичен и приятен човек и е доста уважаван в украинските служби за сигурност и армията.

Наскоро на среща с нас Цимбалюк ни каза, че при него дошли някакви хора и му предложили хиляди долари, за да убие руския журналист Бабченко. Цимбалюк веднага съобщи на СБУ – това бе негов морален дълг“, допълни Нишнианидзе.

Никой не оспорва, че Цимбалюк е сътрудничил на СБУ, като дори е записал получаването на парите на среща в кола.

Но ако Цимбалюк е работил за полицията и вече има доказателства срещу Герман, който може да е работил за друго поделение на същата служба за сигурност, каква е била целта на ужилването? Този Въпрос задават авторите на статията за "Дейли бийст". Те се интересуват също дали то е запълнило някаква дупка в делото срещу Герман. Дали не е уличен още повече съучастникът от мистериозния фонд на Путин? Не са ли се издали сами агентите на СБУ с реакциите си?

Така и не стана ясно дали инсценираната смърт на Бабченко постигна много. Сигурно е едно – че вдигна много шум.

Същевременно разпространената досега информация по случая стресна много хора в Украйна, много от които са журналисти и може да са в предполагаем списък на Кремъл за убийства. Това е особено зловещо, тъй като имената така и не са огласени публично.

Как службите на Киев оказват натиск върху журналистите

Луценко заяви, че имената в предполагаемия списък са много повече от 30-те, съобщени от СБУ на пресконференцията, на която Бабченко „възкръсна“. Те са вече 47.

Информиран от службите за сигурност източник заяви пред „Дейли бийст“, че предполагаемите убийци щели да изберат една или две жертви от списъка. Идеята била да се ликвидира някой, чиято смърт би причинила възможно най-голям скандал, но който би бил лесна мушка. Следователи в Киев твърдят, че разполагат с кореспонденция между предполагаеми организатори, в която те обсъждат цената на главата на неназован украински политик.

Някои журналисти в Украйна обаче са много подозрителни заради начина, по който правителството представи списъка. И вече го наричат „факторът 47“. Те се опасяват, че той цели да окаже още по-голям натиск върху и без това изтормозените журналисти. С огласяването на подобен списък от СБУ на практика им казват, че начинът да бъдат в безопасност е да работят със службата. Затова и Бабченко решил да изиграе ролята си. Той усетил, че нямал друг избор.

Предполагаемият списък бе публикуван от украинския сайт strana.eu. Според източник в Киев Герман го предал на службите преди Бабченко да бъде „убит“. Има и подозрения, че списъкът е изготвен от самата СБУ.

Екатерина Сергацкова, чието име бе в изтеклия списък, написа в профила си във фейсбук:

„В понеделник получих призовка от СБУ, където бе ясно казано, че към свидетел по делото „Бабченко“, започнато срещу Борис Герман. Откъде накъде иведнъж ме определиха за свидетел? Какво мога да знам по това дело?

На разпита така и нищо не разбрах – нито защо съм свидетел, нито защо са ми връчили призовка.“

 

 

Сергацкова оглавява медиен проект, наречен „Забрана“, документиращ цензурирани теми в Украйна.

Ако СБУ имаше по-добра репутация сред репортерите, сътрудничество с нея би било по-приемливо. Журналистите обаче отбелязват, че все още не са видели адекватно разследване на истинското убийство на техния колега и приятел Павел Шеремет от в. „Украинская правда“. Той бе взривен в колата си през юли 2016 г. И Павел, и приятелката му Олена Притула – също журналист от „Украинская правда“, бяха получили много смъртни заплахи заради критиките срещу украинските власти и се бяха оплакали, че някой ги следи.

Павел Шеремет бе взривен в колата си.

Ситуацията с политическите убийства в Украйна е такава, че трябва да бъде приемана на сериозно. Както отбеляза посланик Хърбст, „важното е, че има редица убийства на руски опозиционери в Украйна и на украински бойци в Донбас“.

Ако операцията с Бабченко е привлякла вниманието към този факт и е помогнала за предотвратяването на повече подобни убийства, колкото и мръсна да е била уловката, тя трябва да бъде в графата с плюсове, заключава “Дейли бийст“.