В „шеги и закачки“ - по думите на парламентарния председател Цвета Караянчева - премина днешният дебат за модернизация на армията. Тема, иначе сериозна за армейците, за НАТО и за държавния бюджет, предвид факта, че закупуването на машини за пехотата и нов многоцелеви изтребител ще струва близо 3,3 милиарда лева. За ВВС ще бъдат заделени 1.8 милиарда лева за покупка на изтребители, а за сухопътните - 1.460 милиарда лева за бронирани машини.

Проектът бе приет със 151 гласа "за", 7 "против" (от "Воля") и един въздържал се.

Докато се стигне до гасуване обаче от трибуната се разказваха вицове, притчи и се правеха волни интерпретации на български поговорки. В основата на противопоставянето бяха парламентарните групи на Обединени патриоти и на „Воля“. От БСП, в лицето на председателя й Корнелия Нинова, днес бяха решили да демонстрират смирение и подкрепа за проекта за модернизация, въпреки че в предходните си публични изказвания Нинова наблягаше на това, че средствата са много и са за сметка на по-нуждаещите се.

Да се спре със спекулациите

Да изрази позицията на левицата на трибуната излезе самата Нинова. По думите й в проекта за пехотата и ВВС били изпълнени и двете условия на БСП – разходите за тях да не надхвърлят 2% от БВП и да бъдат ангажирани фирми от българския военно-промишлен комплекс.

„И двете ни условия са изпълнени, затова ще подкрепим проекта и нека да се спре със спекулациите“, посочи соцлидерката.

Последва я Владимир Тошев (ГЕРБ), за да затвърди, че „България има опита, добри традиции, подготвена, работеща индустрия, която може да помогне при въоръжаването с бойна машина на пехотата и в ремонта на самолета“. Тошев повтори тезата от четвъртък, когато започна дебатът в зала, че тези разходи сега представляват едва 0,4 на сто от БВП.

„На тези, които няма да ни подкрепят, ще им тежи на съвестта“, каза в заключение.

И тогава думата взе Веселин Марешки („Воля“), за да каже лишеното от логика и смисъл:

„Само и единствено българският народ решава кой да влезе в парламента. Аз толкова много неща съм направил, че сам на гърба си съм вкарал цяла парламентарна група. Докато вас (Тошев, б.р.) партийният апарат ви е избрал. Историята помни Васил Левски, но и поп Кръстьо. Гледайте да ви запомни историята като Васил Левски, а не като поп Кръстьо.“

 

„Благодарение на избирателите от Видинско, аз съм 4 мандата в този парламент“, върна Тошев.

За тумбака и пищовите

От партията на Марешки не се отказаха и вкараха в т.нар. дебат „лекото оръжие“ – новата депутатка Елена Аксиева. Която разказа как при многобройните обиколки на депутатите от „Воля“ из страната, хората ги питали „защо плащаме данъци и осигуровки, а нямаме пенсии, доплащаме в болницитеи пр “.

„Сега мога да им отговоря - няма да има пенсии, няма да има работещи болници, няма да има образование за децата ни, защото с вашите пари трябва да се купят самолетите на Каракачанов (Красимир Каракачанов, военен министър, б.р.). Коя армия може да бъде спряна с три самолета? – Руска, Турска или коя? Да се насочат повече средства към МВР и специалните сили – нямат с какво да заредят гориво“, посочи депутатката на фармацевтичния бизнесмен, който има и бензиностанции из цялата страна.

След което завърши със следната поговорка:

„На гол… кръст, чифте пищови.“

В приказния стил й отговори генерал Пламен Манушев (ГЕРБ):

„Аз ще разкажа притча: Имало едно царство, воювали, воювали и решили да спрат и да направят от оръжията рала и да обработват земята. Направили го – на първата година благоденствие, на втората – вече трябвало да произвеждат храна за други.“

В така наложената стилистика на дебата навлезе и Юлиян Ангелов (ОП). Той допринесе с виц.

„Не се казва кръст, а тумбак, ако не ви е известно“, обърна се към колежката си от „Воля“.

И сподели най-новия виц, който бил чул:

„Защо партия „Воля“ била против модернизацията на армията? – Защото било отказано на г-н Марешки да сложи бензиностанция на авиобазата в Граф Игнатиево да зарежда самолетите“.

В шеги и закачки 

„В шеги и закачки минава днешният ден“, вметна парламентарният шеф Цвета Караянчева.

 

„Хубаво разказвате тук вицове, но не разбирате истинския проблем – бедността“, засегна се авторката на „кръста“ и пищовите Аксиева.

Подкрепи я шефът й Марешки, който поиска „Щатите да ни подарят една ескадрила“. И допълни, че сделката се готви отдавна, просто сега Каракачанов е този, който държи химикалката. Бързал да подпише, защото не било ясно ще я държи ли и в бъдеще. И обвини ВМРО, че преди време са се изказвали против проекта за модернизацията.

„Уважаеми г-н Марешки, временен депутат със свален имунитет и повдигнати обвинения, Обединени патриоти и Каракачанов винаги са били за силна армия, обърна се към Марешки Милен Михов (ОП) и допълни - Пищовите не се носят на гол кръст, пищовите се носят в едни силяхлъци, а силяхлъците на ВМРО никога не са оставали празни“.