Единствено депутатите от БСП и представителят на "Воля" в комисията по отбрана в парламента се въздържаха да приемат предложените от Министерството на отбраната инвестиционни проекти за превъоръжаване на армията. Става въпрос за проекта за купуване на нови изтребители за Военновъздуините сили и за купуването на нови машини за пехотата. 

Представителите на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС подкрепиха проектите за превъоръжаване. Този за купуване на поне 8 изтребителя като първи етап е на стойност 1,8 млрд- лв., а за планираните 150 машини за Сухопътните войски разходът е 1,46 млрд. лв. за 150 машити до 2029 г. 

В заседанието на комисията участваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, началниците на ВВС и на Сухопътни войски и още висши военни. 

Очаква се и становището на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание преди двата проекта за превъоръжаване да влязат в пленарната зала. Към момента изглежда, че и двата проекта ще бъдат приети, защото се ползват с подкрепа от ГЕРБ, ДПС и "патриотите", дори и ако допуснем, че "Атака" би имала различно становище. 

"Очаквам инвестиционните проекти да бъдат приети от парламента до края на юни", прогнозира председателят на комисията по отбраната ген. Константип Попов.

Вицепремиерът Каракачанов пък изрази надежда, че до края на годината е възможно да бъдат сключени и договори за придобиването на нова техника. В проекта за изтребителите пише, че срокът за придобиване на нови изтребители е одо 72 месеца от влизането на договора за покупката им в сила. 

От БСП попитаха какво ще стане след това със старите съветски МиГ-29, които сега са на въоръжение в армията ни. Въпросът, закономерно, бе игнориран. 

Министър Каракачанов отрече в проекта за нов изтребител да има "фаворити", каквито съмнения се прокраднаха. В самия проект е разширен броят на държавите, които са потенциални доставчици на самолети и оборудване. В новия документ освен Швеция с "Грипен", САЩ  и Португалия с F-16, Италия с "Юрофайтър", са прибавени Франция с "Рафал", Израел с F-16 и нов "Юрофайтър" от Германия. Разиграни са и варианти за придобиване на нови самолети или за такива втора ръка. В хода на дискусията днес министър Каракачанов обясни, че Израел е включен в списъка с потенциални доставцичи, защото при тях се освобождават ескадрили F-16 (Израел има на въоръжение вече F-35 - б.р.), а и изискването в инвестиционния проект е самолетите за ВВС да са произведени в страна член на НАТО или ЕС. Какъвто е случаят с американските изтребители.