Неговото утвърждаване за посланик в Германия отне известно време, но когато Ричард Гренел пристигна в Берлин през май, не му трябваше много време, за да раздразни домакините си. Още в първия си работен ден той написа туит, че германските компании, работещи с Иран, трябва „да преустановят незабавно дейност“, защото президентът Тръмп бил решил едностранно да се оттегли от трудно договорената ядрена сделка с Иран.

Германците не се зарадваха от това един посланик да им казва какво да правят, но това изобщо не спря нашия човек в Берлин. Следващата му стъпка бе да даде скандално и обидно интервю за „Брайтбарт“, чието крайно дясно послание е следното:

Тръмписткият посланик на САЩ в Германия Ричард Гренел изрази огромна радост от консервативната вълна в Европа и каза, че иска да „овласти“ лидерите на това движение“.

Президентът Тръмп със сигурност е доволен от своя пратеник, бивш говорител в ООН, помощник в кампанията на Мит Ромни и сътрудник на „Фокс нюз“, чието утвърждаване отне дълго време заради критиките в Конгреса по повод неговите провокативни туитове, включително и обиди за външния вид на известни жени.

Но посланиците не представляват президента – те представляват държавата и не им е работа да обикалят и да „овластяват“ националистически движения или крайно десни идеологии в други страни. Германците побесняха. Новият посланик се държи „не като дипломат, а като крайно десен генерал-губернатор“, ядоса се Мартин Шулц, бившият председател на Европейския парламент.

В стила на Тръмп, Гренел настоя, че думите му са били изопачени.

Не ми слагайте думи в устата“, написа той в туитър. „Идеята, че аз ще подкрепям кандидати/партии е смешна. Държа на коментарите си, че наблюдаваме събуждането на тихото мнозинство – тези, които отхвърлят елитите и техния балон. Начело с Тръмп“.

Всъщност, „Брайтбарт“ не се слави с акуратност. Самият избор на „Брайтбарт“ за интервю - платформа на крайно десните с всички измислици, предразсъдъци и теории на конспирацията, повдига въпроси за преценката на Гренел. Той знае много добре, че когато „Брайтбарт“ говори за консерватизъм, няма предвид християндемократите на канцлера Ангела Меркел, към чието правителство той е акредитиран. В случай, че не е ясно – според „Брайтбарт“ посланикът е изразил дълбок респект и възхищение от младия австрийски канцлер Себастиан Курц:

„Вижте, аз мисля, че Себастиан Курц е рок звезда. Голям фен съм!

31-годишният Курц, който е най-младият канцлер на Австрия, е водач на националистическо правителство в коалиция с крайно дясната, проруска Партия на свободата, и е силно критичен към Меркел за нейната готовност да приема имигранти мюсюлмани. Германският еквивалент би бил точно обратното на Меркел – крайно дясната „Алтернатива за Германия“. И за да добави и обида към щетата – Гренел покани Курц на обяд, когато той ще посети Берлин следващата седмица.

Вероятно е анахронизъм да очакваме политически назначени американски дипломати изцяло да се съобразяват с традиционната европейска дипломатическа коректност. Също е нереалистично да очакваме лично избраният пратеник на президент, който изцяло принизи политическия дебат, да проявява уважение или да си мери думите. Но Гренел не представлява и не трябва да представлява Съединените щати.

...

Редакционен коментар на "Ню Йорк таймс". Преводът е на Клуб Z.