Сребърен ацтекски календар от Мексико е най-хубавият подарък, който американският президент Барак Обама е получил в периода 2009 до 2012 г., пише в. "Вашингтон пост".

Изданието изготви свой рейтинг на връчените на Обама дарове от чужди лидери. Поводът е отминалият 53-рожден ден на президента. Той навърши тази възраст на 4 август.

Обама няма право да пази за себе си подаръците. По закон държавният глава на САЩ е длъжен да ги предаде на Националния архив.

Подаръците, които е получил Обама в споменатия период, са от чужди държави и лидери. На брой те са 274. А общата им стойност е 717 000 долара.

Номер 2 в рейтинга на "Вашингтон пост" заема традиционно оръдие на маорите - коренните жители на Нова Зеландия. То е подарено през 2011 г. и е направено от свещения за местните хора камък нефрит. Цената на изделието е 3200 долара.

Оръдието на маорите е сред най-хубавите подаръци за Обама.

На трето място е маса за пинг-понг, подарена от британския премиер Дейвид Камерън през 2012 г. Междувременно лондонският в. "Дейли телеграф" разкри, че спортното съоръжение е произведено в Китай.

Подарената от Дейвид Камерън маса за тенис се оказа китайска.

Четвърти в класацията отново е мексикански подарък. Това са 4 бутилки текила в сребърно ковчеже, подарени през 2009 г.

"Топ 5"  завършва с неръждаем часовник и керамично куче от Чехия - пак от 2009 г.

Любопитно е, че и първият подарък, който е връчен на Обама като президент, също е от Мексико. На 20 януари 2009 г. - деня, в който встъпва в длъжност, той получава книга и произведение на изкуството от Страната на ацтеките.

През първия си мандат Обама е получил един подарък от България, става ясно от справката на "Вашингтон пост". Това е златен венец от лаврови клонки и жълъди с диаметър 9 сантиметра на стойност 390 долара. Той е подарен през 2012 г. В класацията на изданието българският армаган заема доста приличното 84-о място.

Вестникът не подминава и най-лошите според него подаръци за Обама.

Последното, 274-о място в класацията заема видео играта Witcher 2 от Полша. Преди нея са опаковка за CD и няколко CD-та от Русия (273-о място), MP3 плейър от Сингапур (272-о място), таблет "Самсунг Галакси" от Южна Корея (271-о) и Blu-ray диск от Русия (270-о).

Най-хубавите подаръци като цяло Обама е получил от Нова Зеландия, а най-лошите - от Сингапур.

По ирония на съдбата сред най-лошите подаръци са тези от Италия. Апенинската страна обаче е похарчила най-много за дарове за Обама - една пета от общата сума в размер на 717 000 долара