Турският президент Реджеп Ердоган обеща днес, че извънредното положение, въведено през юли 2016 г., ще бъде отменено, ако той бъде преизбран на 24 юни, предаде Ройтерс

Ако обаче страната бъде изправена пред други заплахи, то ще бъде върнато.

"Ако продължа да изпълнявам тази функция след 24 юни, първото нещо, което ще направим, ако е рекъл Аллах, да отменим извънредното положение", каза Ердоган в интервю за програмата "24 ТВ".

"Отмяната не означава премахването му изцяло, нито връщането му. Ние отново ще предприемем най-суровите предохранителни мерки, когато видим терор", допълни той.

Извънредното положение позволява на Ердоган и правителството му да заобикалят парламента при приемането на нови закони и им позволява да отменят права и свободи. То бе въведено малко след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г. и оттогава се удължава на всеки три месеца.

Над 160 000 души бяха арастувани във връзка с мярката. Почти същият брой държавни служители бяха уволнени от работа, заявяват от ООН. Закрити бяха десетки медии, а журналисти и активисти бяха арестувани.

Според критиците Ердоган използва извънредното положение като претекст за разправа с противниците си. Турските власти обаче твърдят, че мерките са необходими за справяне със заплахите за сигурността и не са свързани с предизборната кампания.

През април Ердоган заяви, че бизнесът трябва да приветства извънредното положение, тъй като то пази от тероризъм и не позволява на работниците да стачкуват.

Същевременно последните проучвания показват, че на Ердоган няма да му стигне малко, за да спечели още на първия тур президентските избори идната неделя. За една седмица подкрепата за него спадна с 1,6 на сто, показва проучване на агенция "Гезиджи".

Управляващата и оглавявана от него Партия на справедливостта и развитието (ПСР) пък се очаква да загуби мнозинството си в 600-членния парламент, което има заедно със съюзниците си от Партията на националистическото движение (ПНД).

Турците ще избират парламент в деня, в който ще гласуват за държавен глава.