"Преди два часа имах повече голове на Световни първенства от Роналдо и това определено ме правеше по-добър от него. След това той вкара хеттрик."

Това написа бившият американския национал Лендън Донован в туитър. Постът му е сред най-коментираните в социалните мрежи след снощния мач Испания - Португалия (3:3), в който Кристиано Роналдо вкара и трите попадения за тима на родината си.

Снимка ESPN

Донован е сред най-добрите играчи в цялата история на футбола в САЩ, той има 57 гола в 157 мача, а на Мондиали е играл три пъти и се е разписвал пет пъти.

Поредното постижение на Роналдо - неговият хеттрик №51 досега, се обсъжда от всички и това е напълно нормално.

Един от коментаторите на Би Би Си и бивш съотборник на португалеца в "Манчестър Юнайтед" - Рио Фърдинанд, си припомни нещо, което е казвал и друг път.

"Той беше първият човек, който поне аз видях да си наема персонален диетолог, лекар, физиотерапевт и готвач, каза Рио в студиото на британската обществена телевизия след снощния голям мач в Сочи. - Живеехме наблизо двамата и аз виждах тези хора да идват постоянно в дома му. Често си живееха там. Когато ходех в къщата на Кристиано се чувствах като на карнавал. Някакви хора постоянно се разхождаха. Казвах си: "Какво става тук?!" Но той просто инвестира в себе си да стане най-добрият футболист на света и когато напусна "Манчестър Юнайтед" беше най-добрият в света. Честно, когато говоря за него се чувствам като някакво фенче. Роналдо е просто невероятен професионалист. Таланът е налице, но само талант не стига. Манталитетът е водещото нещо за това, че Кристиано е на постоянно високо ниво вече 10-12 години, в които спечели 5 "Златни топки" и всичко останало. Той се е посветил на успеха и на това да се подобрява. Тези неща го отличават и правят специален."

Снощи Роналдо стана четвъртият футболист с голове на 4 Мондиала след Пеле, Уве Зеелер и Мирослав Клозе. И първият с попадения на 8 големи първенства, като тук се включват европейските шампионати.

На 33 години и 130 дни той е най-възрастният футболист с хеттрик на Световно. Предишният такъв рекорд беше на холандеца Рон Рензембринк - на 30 г. и 335 дни през 1978 г.

Една забавно съвпадение - 51-ият му хеттрик е и №51 (сред всички) в историята на Световните финали.

Коментира се и грешката на испанския вратар Давид де Хеа при второто попадение на Роналдо - нетипична за него. Стражът на "Манчестър Юнайтед" получи подкрепа от треньора си Жозе Моуриньо, а също така от всички в тима на "Ла Роха".

„Подобни неща се случват, това бе просто една грешка, заяви стражът, за когото вчера в британските медии се появиха информации, че е подписал нов 5-годишен контракт с "Юнайтед". - Вратарите излизаме на терена с ясната представа колко е трудна нашата работа. Надявам се, че подкрепата от страна на треньора и моите съотборници ще продължи. Аз лично ще остана спокоен, защото ситуацията при гола не бе толкова лесна - беше трудна топка, изстреляна от Кристиано с много сила. Просто това е футбол. Ще продължа да тренирам и да се старая да правя нещата по правилния начин. Не съм убил никого, просто допуснах една грешка. Въпреки това знам, че имам подкрепата на целия отбор.“