Все по-чести са спекулациите кой ще замени Ярослав Качински, председател на управляващата партия в Полша и най-силния човек в политиката в централноевропейската страна. Властите вече официално потвърдиха, че той е бил в болница заради "животозастрашаваща ситуация", не контузия на коляното, пише "Политико".

Качински, могъщият лидер на управляващата партия "Право и справедливост", не се е появявал на публично място от края на април. Отначало беше съобщено, че причината е остеоартрит, който мъчи дясното му коляно.

"Състоянието на Ярослав Качински е такова, че ако не беше постъпил в болница, това щеше да застраши живота му, беше приет в тежко състояние", обясни здравният министър Лукаш Шумовски по полското национално радио.

Говорителката на "Право и справедливост" Беата Мазурек потвърди информацията, но отказа да даде детайли.

Качински, който трябва да стане на 69 г. в понеделник, беше изписан от болницата на 8 юни, след като беше лекуван повече от месец. Той не се появи в събота на церемонията за откриването на монумент на брат му близнак Лех в пристанищния град Шчечин. Лех Качински почина в самолетна катастрофа през 2010 г., докато беше президент.

Въпреки че информацията за здравословното състояние на Ярослав Качински е оскъдна, отсъствието му предизвика спекулации за това кой ще го наследи на поста му.

Вътрешният министър Йоахим Бруджински остро реагира на подобни предлоложения като обясни, че "всички, които мечтаят да заместят Качински, трябва да се въоръжат с голямо търпение". Според него лидерът напълно контролирал какво се случва в партията и не планирал да се оттегля.

Вътрешният министър обаче е един от най-приближените на Качински и е очаквано да реагира по този начин. Същевременно самият той се спряга за един от възможните наследници на най-силния човек в полската политика. Преди да стане МВР шеф при рокадите в правителството през януари той отговаряше за партийните структури и има силно влияния вътре в партийната организация.

Според скорошно социологическо проучване на IBRIS за всекидневника Rzeczpospolita 14,4 на сто от анкетираните смятат, че премиерът Матеуш Моравецки най-вероятно ще замени Качински, 9 на сто са за Бруджински и 8,6 на сто за бившата премиерка Беата Шидло. 42,8 на сто са без мнение.

Моравецки, който навърши 50 г. в сряда, миналата година изведнъж се оказа протеже на Качински. Бившият банкер замени на премиерския пост Шидло през декември и започна международна офанзива в опит на подобри доста влошения в последните години имидж на Полша.

Той може да се окаже подходящ кандидат, защото се представя като крайнодесен политик. На конференция през февруари в Мюнхен той говори за "еврейските виновници за Холокоста", а в своето първо интервю като министър-председател каза, че мечтата му е да "рехристиянизира Европа".

Друг възможен претендент да замени Качински е 47-годишният министърът на правосъдието Збигнев Зиобро, мозъкът зад спорната правосъдна реформа на Полша.