От отдел „Пътна полиция“ в ГДНП напомниха, че вече функционира софтуерът, който автоматично прекратява регистрацията на моторно превозно средство (МПС), ако не е прехвърлено от новия си собственик на негово име в законния срок.

В края на 2017 г. влезе в сила разпоредбата на чл. 143, ал. 15 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) за служебно прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който в двумесечен срок от придобиването не изпълни задължението си да го регистрира на свое име, напомнят от МВР.

Изпълнението на разпоредбата изискваше технологично време за разработване на "изтеглен файлсофтуер за автоматично следене на сроковете и автоматично прекратяване на регистрацията", който вече е готов и работи (какво означава "изтеглен файлсофтуер" знаят само в КАТ, подобен термин не съществува).

От 12 юни 2018 г. е добавена нова функционалност в автоматизираната информационна система „КАТ Регистрация на ППС и собствениците им“ - служебно прекратяване на регистрацията на превозно средство, което се извършва автоматично за договори, въведени в Регистъра на ПС след 27.12.2017 г. Така, ако нов собственик не изпълни задължението си по закон, превозното му средство ще бъде дерегистрирано служебно, напомнят от полицията.

Също така от 06.03.2018 г. е изградена връзка между информационните системи на МВР и Нотариалната камара, с която се осигурява получаване на информация за договора за прехвърляне собствеността на ППС веднага след неговото сключване. Процедурата е лесна и можете да видите как да я изпълните тук.

"Важно е да се знае, че управлението на превозни средства с прекратена регистрация е престъпление по смисъла на чл. 345, ал. 2 от Наказателния кодекс."

От МВР пишат още, че сте длъжен до един месец да обявите придобитото МПС:

"Напомняме на гражданите, че от края на 2017 г. е в сила и разпоредбата на чл. 145, ал. 2 от ЗДвП, където е предвидено, че приобретателят на регистрирано пътно превозно средство е длъжен в срок до един месец да регистрира придобитото превозно средство в службата за регистрация на пътни превозни средства по постоянния адрес или адрес на регистрация на собственика."

При неизпълнение на това задължение се налага глоба или имуществена санкция в размер 200 лв.