Проф. Камен Плочев вече не е управител на НЗОК - парламентът го освободи предсрочно след около година на поста. Мотивът - професорът излезе в болнични след като през февруари министрите на финансите и на здравеопазването Владислав Горанов и Кирил Ананиев му поискаха оставката заради негово писмо до Народното събрание, в което се казва, че Касата има милиони просрочени задължения за лечение на българи в страни от ЕС и е добре да се помисли за актуализация на бюджета. Властта първо отричаше данните на Плочев. Но после те се потвърдиха до стотинка - 133,6 млн. лв. просрочени от общо 271 млн. лв.

Шефката на надзора на касата Жени Начева твърдеше, че просрочията са за едва 7,6 млн. лв. към края на януари 2018 г.

Преди седмица проф. Плочев прати писмо до надзора на Касата, в което, позовавайки се на закона, който гласи, че при невъзможност за изпълнение на служебните задължения може да се пристъпи към предсрочното му освобождаване от поста. Във въпросното писмо изрично се казва, че професорът не подава оставка - по думите на поне двама депутати, участвали в дебатите - Нигяр Джафер от ДПС и Славчо Велков от левицата. Дори и Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който два пъти обяви, че се разглежда "оставката" на един професионалист - само заради здравословното му състояние - след забележка призна, че е направил "лапсус".

Дебатите не бяха така ожесточени, както се очакваше. Самият проф. Плочев не беше в залата - председателката на парламента Цвета Караянчева се застрахова, че го е потърсила тази сутрин по телефона, но се е включвала гласова поща. Не стана ясно дали управителят на НЗОК е бил покакен и когато се е редил дневният ред на Народното събрание предишния ден. А и беше ясно, че разискванията ще са тази седмица, след като от ГЕРБ се опитаха да ги пробутат "между другото" в дневния ред за миналия петък. Това обаче предизвика скандал, а опозицията успя да провали заседанието, използвайки факта, че управляващото мнозинство в конкретния ден не можеше да събере нужния кворум. 

В крайна сметка днес проф. Плочев бе остранен със 109 гласа "за", 72 "против" и 30 - "въздържал се".

"Не Камен Плочев трябва да си подаде оставката, други хора трябва да си отидат", каза Нигяр Джафер от ДПС по време на дебатите преди гласуването. По думите ѝ не става въпрос за личното волеизявления на поредния управител на НЗОК, а за достойнството на Народното събрание и на хората, които то избира на този пост и освобождава след няколко месеца. 

Джафер, както и Славчо Велков преди нея, припомниха хронологията на събитията и "разкритията" на професора. Припомни още, че той бе номинация на ГЕРБ при избора му за управител на НЗОК миналия юли. Разногласията му с властта дошли, когато им казал истини, които те не могли да понесат. "Проф. Плочев не се подчини на партийна дисциплина и политическо лицемерие", стана ясно от думите ѝ.

"Поради липсата на всякакъв политически, а и административен опит, най-вероятно проф. Плочев ще бъде освободен. Случаят обаче е пореден фрагмент в задълбочаващата безизходица в системата на здравеопазването", каза още зам.-председателката на парламента. 

Тя отчете, че досега 17 управители на здравната каса са били освобождавани и нито един не е изкарал пълен мандат. 

За системните проблеми в здравеопазването, с които проф. Плочев няма общо, говориха и депутатите от левицата Славчо Велков и проф. Михайлов. Повдигна се и темата за асансьора за пациенти във Врачанската болница, и за писмото от финансовия министър до лекарския и зъболекарския съюз да не подписват годишния Национален рамков договор с НЗОК (докато я оглавява професорът - б.р.) Велков нарече отношението към управителя на касата "кръстоносен поход на ГЕРБ".

Хасан Адемов от ДПС обяви в края на дебатите, че от тях няма смисъл, че философията на НЗОК е подменена от обществена институция на "филиал" на Министерството на здравеопазването, благодарение на ГЕРБ от самото начало на управленията им и това създава още по-задълбочени проблеми. 

"Тази дискусия може и да реши проблема с асансьора във Враца, но не и този с асансьора на здравеопазването ни, който върви надолу", заяви той.