Българският депутат и бивш външен министър Кристиан Вигенин написа от Турция, че полицейското присъствие е сериозно, а на тях - наблюдателите от ОССЕ, се гледа с подозрение.

"Обиколката ни по секциите в Диарбекир продължава. Не засичаме сериозни нарушения, организацията като цяло е добра. Изключително дразнещо е поведението на полицията. Макар и в цивилно облекло, присъствието им е видимо, 10-15 във всяко училище, стоят пред всяка секция", написа Вигенин, който е един от наблюдателите към мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и следи изборния процес в секциите в Диарбекир.

Статусът на Вигенин във фейсбук продължава:

"Възпрепятстват работата ни с нуждата от постоянни обяснения и проверки. В едно училище отне близо 20 мин докато ни допуснат, в друго се опитаха да ни извадят от секцията, в която вече бяхме влезли, след дълги обяснения влязохме отново. Вече извън училището ни пресрещнаха други полицаи, които поискаха да снимат формуляра, с който оценяваме процеса на гласуване във всяка секция. На трето място приложиха същата процедура, но след като изчаках близо 10 мин пред секцията, казах на полицая, че ако не съм задържан - тръгвам и ще докладвам случая (което и направих). Той тръгна след мен, началникът му, който все не идваше, изведнъж се появи и каза, че мога да наблюдавам, колкото и където искам. Е, твърде късно. Гласуването приключва в 17:00, ще видим и броенето как ще мине."

Самият Реджеп Ердоган гласува днес и след това говори пред френетична група привърженици.

А на снимката долу е опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу.

Ето и още малко гледки от днешния, сочен от мнозина за преломен за огромната държава, а може би и за целия съвременен свят, ден.