Хавиер Солана, бившият генерален секретар на НАТО, получил отказ да бъде допуснат да влезе в САЩ, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Причината е негово посещение в Иран през 2013 г. Солана изигра ключова роля в преговорите за ядрената програма на Техеран като върховен представител на ЕС за външната политика и сигурност. Властите в САЩ му отказали електронно одобрение за влизане.

Солана подал молба за подновяване на разрешението за пътуване по програмата ESTA. Така се нарича Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване, която определя кой от гражданите на някои страни (България не е сред тях - б.р.) има право да ходи в САЩ, без да кандидатства за виза. Бившият шеф на НАТО получил отказ на молбата си за първи път. Той заяви, че вместо това ще подаде документи за виза, макар това да е по-бавно и по-скъпо.

75-годишният Солана е гражданин на Испания. Първи за проблемите му да пътува до САЩ съобщи мадридският вестник "Ел Паис". Според изданието той сметнал, че проблемът бил "по-скоро бюрократичен, отколкото политически".

През 2016 г. администрацията на Барак Обама затегна изискванията, за да попречи на влизането на граждани на 38 страни, пътували до Иран, Ирак, Судан или Сирия след 1 март 2011 г., или да не позволи на тези хора да идват в САЩ по програмата ESTA. Ограниченията бяха приети от Конгреса.

Някои пътуващи до САЩ трябва да преминат през целия процес за получаването на виза, включително лично явяване на интервю в посолство или консулство на САЩ.

В отделни случаи обаче хората могат да получат облекчаване. Това са пътувалите до Иран като журналисти, хуманитарни работници или правителствени представители.

Солана твърди, че е бил за последен път в Ислямската република през 2013 г., когато е бил поканен на встъпването в длъжност на президента Хасан Рохани. По онова време той не е заемал официален държавен пост.

Администрацията на Доналд Тръмп е особено враждебна към Иран. Тя се оттегли от ядреното споразумение с Техеран от 2015 г. Хавиер Солана бе главна фигура в нейното иницииране като дипломат номер 1 на ЕС - пост, който напусна през 2009 г.

Испанските граждани обикновено не се нуждаят от виза, за да влизат в САЩ за срок, по-малък от 90 дни. Програмата ESTA важи за 38 държави, сред които Австралия, Великобритания, Нова Зеландия и повечето членки на ЕС. Молба за влизане в САЩ по тази програма трябва да бъде подадена най-малко 72 часа преди пътуването. Това означава, че по принцип няма изненади на граничните пунктове.

Хавиер Солана, който е бивш испански външен министър, трябвало да присъства на неуточнено мероприятие във Вашингтон.

Представител на пресслужбата на американското посолство в Мадрид заяви, че не може да коментира индивидуални случаи. Той обаче допълни, че правилата на ESTA са ясно уточнени в сайта на министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

Точно когато Хавиер Солана бе генерален секретар на НАТО, пактът бомбардира Югославия заради войната в Косово. А някога испанският политик е бил заклет противник на влизането на родината му в Алианса.