Руският президент Путин изпраща в Украйна хуманитарен конвой, съобщи агенция РИА Новости. Господарят на Кремъл говорил по телефона с шефа на Еврокомисията Жозе Барозу и обсъдил с него ситуацията в Украйна.

Путин посочил, че е съгласувал хуманитарната помощ с представители на Международния червен кръст. Той изтъкнал пред Барозу катастрофалните последици от провежданта от войски на Киев военна акция в Донбас и необходимостта от спешни доставки в зоната на конфликта, съобщава пресслъжбата на Кремъл. 

Барозу предупредил руския лидер да се въздържа от всякаква едностранна военна операция, включително и под прикритието на хуманитарна акция, предаде Ройтерс.

Западът няколко пъти предупреди миналата седмица, че дори и вкарването на хуманитарен конвой от Москва в Донбас ще бъде смятано като агресия срещу Украйна. А в интервю в събота Барак Обама заяви, че е много разтревожен от събитията там "защото Путин може да нахлуе в Украйна по всяко време".

На границата с Украйна Русия поддържа 45 000-на армия с танкове, самолети, ракети и хеликоптери, подчертаха от военното министрество в Киев.