Дебатите по вота на недоверие за сигурността, внесен от БСП, продължиха само час и половина в пленарната зала. Веднага след това обаче те се пренесоха на трибунката в кулоарите на парламента, където ГЕРБ и БСП дадоха брифинги.

За да компенсира липсата на защита на правителството, от парламентарната трибуна председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, подкрепян с кратки включвания от вътрешния министър Валентин Радев, даде 35-минутен брифинг в кулоарите, без в това време да са включени и журналистически въпроси.

Веднага след него застъпиха от левицата, които бяха доста по-кратки. И обявиха, че вотът е минал поради факта, че министрите на Бойко Борисов и дори дясната му ръка в партията Цветанов не са го защитили. 

"Ще влезем в историята с вот на недоверие, в който няма никакви аргументи, БСП избягаха от дебатите."

Това заяви зам.-шефът на ГЕРБ Цветанов. Изявлението му бе, меко казано, странно, тъй като представители на БСП взеха думата, за разлика от депутати от ГЕРБ.

"Бих помолил колегите от БСП винаги когато искат да направят един вот, могат да ни попитат за консултация, да кажем, кои са слабите моменти", каза още Цветанов.

Според него не е имало аргументи и в изказванията, и в мотивите на БСП. Цветанов изтъкна, че мутрите и групировките са били създадени, когато БСП е била във властта, а ГЕРБ дори не е съществувала.

"Дори и Валентин Радев нямаше мотивация да говори за искания вот, защото не представиха нищо", заяви Цветанов.

Оказа се обаче, че вътрешният министър все пак имаше мотивация да говори на трибунката.

"Мотивите за вота на недоверие са пълни с популизъм. Няма нищо навременно и състоятелно.  Така се получи, че не ни дадоха думата да обясним по време на дебатите. Относно мантрата, че битовата престъпност нараства, трябва Корнелия Нинова да каже откъде го знае и кой написа тези мотиви. Единственият начин е да я сравниш с някакви периоди назад. Как така тя разбра, че битовата престъпност се е увеличила? Аз имам графики, които показват, че това не е вярно дори и не само когато ние сме били на власт", каза Радев.

Според него за последните 10 години нивото на престъпноста е спаднало.

"А не искам да посочвам какво се случва, когато те са били на власт. Г-жа Нинова каза, че 6000 полицаи трябвало да бъдат назначени, но тя е тежко подведена от нейните експерти и ще й обясня сега внимателно. Ние сме казали, че ще назначим не по-малко от хиляда души с полицейски правомощия и го направихме до Нова година. Сега в момента са назначени 1700, а са напуснали 610. Тези 6000 ще бъдат допълнително обучени полицаи. И представете си - около 30 хил. са тези с полицейски функции. Как така ще назначим още 6000 – ние ще фалираме бюджета на държавата. Става въпрос, че ще назначим 6000, които са от свободните щатове. И тези детайли са описвани, не знам защо тя не ги знае", каза още министърът.

Той изтъкна, че цяла Европа хвали България за това, че пази добре своята граница, която е и външна на ЕС. Радев допълни, че ГЕРБ са построили 200 км ограда по границата, а БСП само 30 км.

Цветанов пак взе думата, за да разкаже за престъпността от времето на "групировките" до сега, за да попита кой извади ГДБОП от МВР, изнесе и данни от предварително подготвената статистика за войната по пътищата, изброи случаите на някои имена от крими контингента и всичко това, без да си поеме и дъх.

А междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова събираше всички срещнати из кулоара на левицата депутати, за да дадат брифинг след Цветанов и Радев.

"Още ли крещи Цветанов?", попита Драгомир Стойнев, визирайки бушуващите у Цветанов страсти.

"Еееее, браво, 35 минути!", изръкопляскаха чакащите отстрани на трибунката социалисти, когато председателят на групата на ГЕРБ приключи с изложението си. 

Вотът е успешен 

"Това, че ГЕРБ не искат или не могат да си защитят правителството, си е тяхна работа."

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Нормално е да излезе някой от тях и да каже вярно ли е това, което се говори, да оспори, да докаже обратното. Сега питате нас, защо те са говорили в коридорите. Г-н Цветанов се оплакал, че г-жа Караянчева не му дала думата. Да й иска оставката. Тя прекрати дебатите", каза Нинова.

Елена Йончева изтъкна, че за пръв път в историята на българския парламент при внесен вот на недоверие депутатите от управляващата партия не са защитили своето правителство.

"Шокирани сме на факта, че даже лидерът на ПГ на ГЕРБ г-н Цветанов не излезе на трибуна в парламента, за да отговори на тези факти", каза Йончева.

От левицата бяха категорични, че за тях в този контекст вотът на недоверие срещу правителството е успешен.

"Може да се каже, че вотът мина", отбеляза Йончева.

И с това даде край на брифинга на левицата.