Германската канцлерка Ангела Меркел предупреди днес президента на САЩ Доналд Тръмп, че има опасност от истинска търговска война, ако Вашингтон приложи на практика заплахата си да обмитява вносните автомобили, предаде Франс прес.

Съединените щати вече са в основата на търговски конфликт, след като увеличиха митата за вноса на стомана и алуминий и могат да предизвикат истинска търговска война, ако въведат мита за вноса на коли, изтъкна Меркел пред Бундестага (долната камара на парламента).

Докато говореше от трибуната, Меркел бе прекъсната от фракционната лидерка на популистката "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел. Тя поиска оставката й и обвини федералния вътрешен министър Хорст Зеехофер за "агонията" на продължаващото й управление, съобщи "Фокус". 

Вайдел определи спора между "сестринските" ХДС и ХСС като "недостоен спектакъл" и коментира:

"Германия се е превърнала в лудница, а канцлерството е нейната администрация. Г-н Зеехофер, Вие сте агонията, удължаваща ерата на управлението на Меркел", заяви фракционният лидер на крайнодясната партия.

Вайдел не пропусна да се обърне и към канцлера на ФРГ. „Г-жо Меркел, какво още трябва да се случи, за да проумеете? Провалихте се. Сложете край на трагедията и най-накрая подайте  оставка.“

И докато Вайдел говореше, Меркел продължаваше концентрирано с речта си.

Европейският съюз ще положи всички усилия, за да избегне търговска война със САЩ, но Вашингтон трябва да се присъедини към тези усилия, посочи германската канцлерка, цитирана от Асошиейтед прес. По думите й "трябва да се положат всички усилия, за да се избегне превръщането на конфликта в истинска война, но, разбира се, за това са нужни две страни". Меркел подчерта, че доброто функциониране на световната икономика зависи от сътрудничеството между страните като партньори.

Ангела Меркел обяви още, че въпросът за справяне с миграцията към и в Европейския съюз може да предопредели оцеляването на блока.

Пред депутатите тя посочи, че ЕС се надява да предложи на жителите си единна позиция за миграцията, която да е надеждна и реалистична в юридически план. Трябва да бъде установен режим за всеки тип миграция, така че хората да знаят, че законът и редът се спазват, каза Меркел.

Тя подчерта, че Германия ще изпълни ангажиментите си за увеличаване на разходите за отбрана и ще остане надежден партньор на НАТО, предаде ТАСС.

От Пекин също дойде новина за правилата в търговията.

Китай ще въведе мита за американски стоки на стойност 34 милиарда долара на 6 юли в полунощ пекинско време според информиран източник, цитиран от Ройтерс. Вашингтон обяви въвеждането на мита за вноса на китайски стоки за 34 милиарда долара на 6 юли и Пекин се закани да отговори със същото на същия ден.

Поради часовата разлика от 12 часа обаче в действителност Пекин първи ще приложи митата.

"Нашите мерки са равностойни и това означава, че ако САЩ започнат на 6 юли, и ние започваме на 6 юли", посочи източникът, пожелал анонимност. Прилагането на мярката започва в полунощ.