Премиерът Бойко Борисов - видимо вбесен от коментарите в последните дни и най-вече от обвиненията в лобизъм, дошли от коалиционните партньори от "Обединени патриоти", съобщи, че е разпоредил на Цветан Цветанов да се оттегли проектът за нов акциз на бездимните цигари.

Той се закани на "патриотите", които скоро ще започнат с претенциите за бюджета за догодина, че ще удържа пари по пера, след което нарече всички намеци за защита на интереси на "депутати, бизнесмени" не просто фалшива и жълта новина, а огромна лъжа.

Изявлението на Борисов бе от летището в Солун, където е на Балканска среща на върха - заедно с премиерите на Гърция и Румъния и президентът на Сърбия.

"Това, че имало облага за някакъв бизнесмен, или политик от друга политическа сила - това е огромна лъжа, не жълта новина, не фалшива новина, а няма нищо общо с истината. 

След като искате да дотираме цигари, след като искаме да подаряваме пари от бюджета - защото като не събираме пари от тези цигари, бездимните - това е загуба за държавния бюджет. С други думи, ние ще дотираме тези чужди компании, които "патриотите" подкрепят. Е, и аз ги подкрепям вече. Разпоредил съм на Цветан Цветанов - или да изтеглят закона, или да направят срещи, няма да се облагат с такива мита, каквито другите цигари, но те също са вредни, да видят как е в другите европейски страни и да е като там", заяви Борисов.

Премиерът заяви, че се е наслушал на глупости по темата с промяната в Закона за акцизите, внесена от ГЕРБ и депутати от НФСБ, с която налогът върху бездимните цигари да се изравни с този на обикновените от 1 октомври тази година. Това значи цената на стиковете за устройството iQOS, което е единственото за пушене на негорящи цигари в момента на пазара, да скочи двойно. В момента цената им е сравнима с тази на конвенционалните цигари. Борисов обаче не се е ядосал толкова на коментарите от опозицията и от анализатори, а на критика, дошла от депутати от "Обединени патриоти". Представители на ВМРО обявиха проекта за лобистки и защитаващ определени интереси.

"Единственото, което е водило групата на ГЕРБ, за да не дотираме цигари - с огън, без огън, с дим, без дим - на тях пише вредни за здравето, има никотин... И загубата в бюджета е видна. Но се оказва, че освен ГЕРБ за този бюджет никой не мисли. Мислят само за разходи да правим. Дайте за самолети, за танкове, за пенсии, за заплати, полицаи, военни... Бюджетът е каца без дъно, в която всеки гребе", възмути се Борисов. 

И продължи с повече конкретика:

"У нас всеки говори за реформа, но в момента, в който да речем да направим нещо в полза на обществото и с тези пари да се дадат повече за други социални или каквито и да е дейности - изведнъж почват: Кой, майка му, леля му... Какво общо има с производството на цигари? Тук става дума за "Филип Морис" (производител на iQOS, бездимно устройство има и БАТ, но още не е на българския пазар - б.р. ). Правим този подарък, бедна България подаряваме тези пари, а патриотите като дойдат за бюджета - ще им извадя тези пари, за които говорят. С най-приятелски чувства им го казвам."

Премиерът обяви, че Българското председателство на Съвета на ЕС е свършило, а с това и толерантността му: 

"Няма повече да оставям ГЕРБ да става тупан. Който няма работа сутринта - излиза и се изказва по нас. Много им стисках зъбите - достатъчно."

Борисов се впусна в разсъждения как у нас данъците били най-ниски в Европа - 10% върху печалбата и доходите, имали сме най-ниско ДДС от 20% (ако първото е вярно, то за ДДС много може да се спори - б.р.). След това изчисли как растат постоянно разходите - 30 милиона лева "загуби" от бездимни цигари, иновативните лекарства досега стрували 60 млн. лв. и т.н. 

"Другите партии да си направят сметка, че един ден и те ще управляват. Няма да сме вечни. Но този зверски популизъм няма да излезе на добре.  И ще ги бия с тези камъни.", каза още Борисов

След това дойде финансово признание от премиера: 

"Целта ни е била да си попълним бюджета. Разходите отиват с милиард и половина нагоре, а излизаме на минус от събираемостта. Добре, приемам го. Щом ще ме обвързват с някой си - благодаря, няма да го правя".